Kvašeni kifelčki z orehovim nadevom

Kvašeni kifelčki z orehovim nadevom. Rahli kifelčki ali rogljički so nadevani z okusnim polnilom iz orehov, dodatkom cimeta in mlete vanilije.

Recept je nastal v soboto, ko me je prijateljica Martina po Messengerju vprašala ali imam recept za kvašene kiflčke z orehi. In ker jih z orehi še nisem delala, sem ji predala recept za moje buhtelne, nadev pa sem ji prepustila 😉 Kasneje sem ugotovila, da je pripravila tak nadev, kot ga sama uporabim za peko potice.

Potrebujemo za cca 60 manjših kiflčkov:

Za testo: 1 kg moke, 2 dcl olja, 4 žlice sladkorja, ščepec soli, naribana limonina lupinica, 6 dcl mlačnega mleka, 1 kocka kvasa, 1 jajce

Za nadev: 250 gr mletih orehov, 200 ml smetane za stepanje, 1 rumenjak, 1 beljak, 70 gr sladkorja, 1 žlica ruma, 1/2 žličke cimeta, nastrgan strok bourbon vanilije, tanka rezina masla

Najprej naredimo kvasec iz 1dcl mlačnega mleka, kocke kvasa in 1 žličke sladkorja. Pustimo na toplem, da se aktivira na dvojno količino.

V skledo, kjer bomo zamesili dodamo vse ostale sestavine in na koncu še aktiviran kvasec. Dobro zamesimo in pustimo testo počivati 45 minut.

Medtem, ko testo vzhaja pripravimo nadev. V lonec damo smetano za stepanje, jo segrejemo, vendar ne zavremo in odstavimo s štedilnika. Dodamo sladkor, maslo in nato vmešamo še mlete orehe. Dobro premešamo. Med mešanjem dodamo še rumenjak, rum, nastrgan strok vanilije in cimet. Na koncu pa na rahlo vmešamo še sneg iz beljaka, ki smo ga predhodno stepli. Maso ohladimo.

Medtem testo razvaljamo in naredimo manjše trikotnike. Vsakega nadevamo z žličko ali dvema orehovega nadeva. Zavijemo v rogljiček. Ko imamo pripravljene vse rogljičke, jih pustimo še enkrat vzhajtai (cca. 30 minut). Nato jih premažemo z razžvrkljanim rumenjakom, ki smo mu dodali žlico olja.

Rogljičke pečemo najprej pri 200 stopinjah Celzija 10 minut, potem jih še približno 20-25 minut pečemo pri 180 stopinjah Celzija. Proti koncu peke, jih po potrebi pokrijemo s peki papirjem, da ne postanejo pretemni.

Ko jih vzamemo iz pečice, jih posujemo s sladkorjem v prahu. Ponudimo še mlačne ali popolnoma ohlajene.

Kvašeni kifelčki z orehovim nadevom

Čas pečenja variira od pečice do pečice. Zato je potrebno izdelek preveriti ali je pečen ali ne. To lahko storimo z lesenim nabodalcem. Zapičimo ga tam, kjer je testo najbolj debelo. V kolikor je po tistem, ko ga potegnemo iz testa, popolnoma suh, je pečeno, drugače peko podaljšamo.

Za nadev lahko uporabimo polnilo po želji, prav tako so dobri prazni.

Fotografije in kifelčki so nastali pri Martini Žganec. Martina hvala za zaupanje in sodelovanje <3

0 comments on “Kvašeni kifelčki z orehovim nadevomAdd yours →

Dodaj odgovor