Za mesno lazanjo uporabim tri sestavine, ki jih ponavadi vse pripravim doma, ter sira seveda;
– domače lazanje
– bešamel
– bolonjsko omako (ni original)
– trapist sir ter parmezan za po vrhu
Najprej pripravimo “bolonjsko” omako iz mletega mesa. Recept na povezavi http://sladkoslanebrboncice.si/lazanja-z-mletim-mesom-bolonjska-po-moje/
Bešamel pripravimo tako, da v manjšem loncu raztopimo 3 cm debel pravokotnik masla po katerem posujemo 4 jušne žlice moke. S penovko premešamo na hitro, da ne zarjavi. Dolijemo 2 dcl hladnega mleka in neprestano mešamo z ročno metlico, da se moka razpusti in da ni grudic. Po potrebi še prilijemo mleko ali pa pustimo, da še malo povre, če se nam zdi preredko. Rahlo solimo in popramo.
Tilzit sir naribamo.
Liste lazanje jaz vedno oparim v slanem kropu.
Ognjevaren pekač namažemo z maslom. Vanj najprej položimo lazanjo, toliko listov, da je dno pekača pokrito. Testenine premažemo z bešamelom, nato dodamo mesno omako ter posujemo s tilzit sirom. Spet pokrijemo z lazanjo. Postopek ponovimo še 2-3 krat. Zadnja plast ostane odkrita, brez lazanje. Se pravi čez lazanjo bešamel, mesna omaka, tilzit sir. Meni vedno ostane bešamel, zato z žlico tu pa tam naredim še kupček bešamela, čez vse pa posujem riban parmezan.
Lazanjo pečem od 30-35 minut pri 200°C.
Ko jo vzamem iz pečice, jo približno 15 minut pustimo preden jo razrežemo, da ni tekoča.
Še boljša je, če samo zložena (torej nepečena) čez noč počaka v hladilniku. Se sestavine med seboj lepo prepojijo.
0 comments on “Lazanja z mletim mesom (bolonjska po moje)”Add yours →