Pašta fižol je tradicionalna italijanska jed na žlico, enolončnica. Poleg pašte in fižola, ki sta stalnica, se njene sestavine deloma razlikujejo od pokrajine do pokrajine.
Potrebujemo: 600 g fižola (vrste Borlotti ali Cranberry oziroma našega Češnjevca), 1 krompir, 1 srednje velik korenček, 1 čebula, 2 stroka česna, šopek peteršilja, šopek zelene, 4 jušne žlice sesekljanih pelatov, 4 rezine kraškega pršuta, 30g skorje parmezana, 300 g manjših testenin, sol, poper, oljčno olje, voda.
Priprava:
- Fižol preberemo, operemo in pustimo namakati 12 ur. Jaz to najraje storim čez noč.
- Namočenemu fižolu zamenjamo vodo, solimo in ga skuhamo.
- Rezine pršuta zelo tanko sesekljamo.
- Pripravimo zelenjavo. Korenček drobno naribamo. Čebulo drobno sesekljamo. Krompir olupimo in ga grobo naribamo. Sesekljamo še peteršilj in zeleno. Česen stremo.
- V loncu segrejemo 4 žlice olja in na vročem najprej pocvremo pršut (1-2 minuti).
- Dodamo vso naribano, sesekljano in strto zelenjavo. Tudi to popražimo (5-6 minut).
- Dodamo sesekljane pelate, 400 g kuhanega fižola.
- Zalijemo z 2 l vode.
- Dodamo še skorjo parmezana.
- Pokrito kuhamo 40 minut, da fižol skoraj razpade.
- Odstranimo skorjo parmezana ter vsebino lonca spasiramo s paličnim mešalnikom.
- Zavremo in dodamo pašto. Kuhamo jo po navodilih proizvajalca.
- Po potrebi dolijemo vodo.
- Tik preden je kuhano vmešamo še 200 g kuhanega fižola.
- Po okusu solimo in popramo.
- Odstavimo s kuhališča in malo ohladimo.
- Na krožniku pokapljamo z oljčnim oljem in po želji posujemo z ribanim parmezanom.
- Postrežemo s hrustljavim kruhom.
0 comments on “Pašta Fižol”Add yours →