Pečen piščanec

Pečen piščanec dobro natrt s soljo in s svežim majaronom. Piščanec med peko “sedi” na zato pripravljenim pekaču in se pokončno peče. Skupaj z jušno zelenjavo; korenčkom, čebulo, česnom, porom ter rezinami limone. V nastavek pekača pa po želji dodamo kozarec vode ali pločevinko piva, ki doda okus.

Potrebujemo:

Primerno velikega piščanca (če imate možnost izberite domačega, lahko tudi raco ali kokoš), grobo sol, svež ali posušen majaron, olje, 2 večja korenčka, 2 čebuli, nekaj strokov česna, por, limona

Piščancu, večer preden ga bomo pekli, po površini namažemo olje in ga natremo s soljo. V njegovo notranjost položimo nekaj vejic svežega majarona. Postavimo ga v hladilnik.

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija.
  2. Piščanca postavimo na pekač, s prsnim delom navzdol, ga posujemo z lističi svežega ali suhega majarona in prilijemo še malo olja. Predenemo ga v pečico.

    pečen piščanec
  3. V klasičen pekač, mu po pol ure pečenja na dno pekača prilijemo nekaj kapljic vode (vendar ne po mesu). Če pa uporabljamo ta poseben pekač, že pred pečenjem v notranjost postavimo kozarec z vodo oziroma pločevinko piva.
  4. Po 40 minutah pečenja v klasičnem pekaču, ga obrnemo in pustimo s prsnim delom navzgor.
  5. V pekač dodamo rahlo soljeno zelenjavo in rezine limone.
  6. Vmes še nekajkrat dodamo kapljice vode.
  7. Piščanca (v mojem primeru približno 1,2 kg) pečemo 1 uro in pol.

Na enak način lahko pečemo raco ali kokoš.

Za Martinovo lahko na pekač dodamo tudi domače jabolko ali dve.

Tako pripravljen pekač je prijetno slan, mehak in njegova koža je zelo hrustljava.

K pečenemu piščancu ponudimo domač pečen krompirček, pire krompir ali zelenjavni riž. Kot zelenjavno prilogo pa paše tako špinača, blitva ali dušen grah.

Za Martinovo pojedino pa zraven ponudimo domače mlince z ocvirkovo zabelo in dušenim rdečim zeljem.

 

0 comments on “Pečen piščanecAdd yours →

Dodaj odgovor