Za okrogel pekač premera 26 cm potrebujemo:
4 liste zelo na tanko vlečenega testa (blagovna znamka Mercator), 250 g Feta sir Lyttos – Hofer, 200 ml smetane za stepanje, 500 g sveže špinače, 120 g masla
Priprava:
- Špinačo operemo in na hitro blanširamo v slanem kropu. Jo odcedimo in grobo sesekljamo.
2. Maslo segrejemo, da postane tekoče.
3. Okrogel pekač s snemljivim obodom namažemo s stopljenim maslom.
4. Štiri liste vlečenega testa prerežemo na polovico in s prvima dvema obložimo pekač. Testo premažemo z maslom.
5. Dodamo sesekljano špinačo in nadrobljen feta sir, prilijemo 3 jž tekoče smetane za stepanje ter pokrijemo z dvema polovicama vlečenga testa, ki ga namažemo s stopljenim maslom.
6. Postopek ponovimo 3 krat.
7. Čez zadnji nadev natrgamo zadnji list vlečenega testa, posujemo s preostankom feta sira in prelijemo z ostalo tekočo smetano za stepanje.
8. Pekač s pito postavimo v prej ogreto pečico na 180 stopinj Celzija, na srednje rešeto. Pečemo pri enakomerni temperaturi spodaj/zgoraj, 25 – 30 minut.
9. Ko je pita lepo zlato – rjavo zapečena, jo vzamemo iz pečice in pustimo, da počiva 10 minut preden jo postrežemo. Pita je prav tako okusna hladna.
0 comments on “Pita s špinačo in feta sirom”Add yours →