za okrogel pekač premera 28 cm
Potrebujemo:
Za krhko testo: 340 g bele mehke moke, 170 g hladnega masla, 110 g sladkorja v prahu, 3 rumenjake, 1 ščepec soli
Za limonino kremo: 4 jajca, 120 g masla, 300 g sladkorja v prahu, 4 limone (iztisnjen in precejen sok), 2 čajni žlički koruznega škroba
Za meringo: 5 beljakov, 240 g sladkorja v prahu, 70 ml vode, 35 g sladkorja v prahu
Potrebujemo še: keramični pekač, peki papir, suh fižol za slepo peko, električni mešalec, kuhinjski termometer (lahko nadomestimo z vilicami), lonec za kuhanje kreme, lonec za sladkorni sirup, kovinska skleda za stepanje beljakov, vilice, ročno metlico, dresirno vrečko z nastavkom
Najprej pripravimo krhko testo. Za pripravo res okusnega krhkega testa izberimo kvalitetne sestavine.
- Moko presejemo na delovno površino.
- Dodamo na koščke narezano hladno maslo.
- S prsti na hitro obdelamo maslo in moko, da dobimo pesku podobno strukturo mase.
- V sredino mase naredimo jamico in vanjo dodamo sladkor v prahu ter rumenjake.
- Testo dobro pregnetemo, da ni grudic.
- Zavijemo ga v prozorno folijo za živila ter postavimo vsaj za 1 uro v hladilnik.
- Nasvet: testo lahko pripravimo tudi večer pred uporabo in ga pustimo v hladilniku.
Medtem, ko testo počiva v hladilniku pripravimo limonino kremo.
- Iztisnemo limonin sok in ga skozi sito precedimo.
- V manjšem loncu počasi segrejemo maslo.
- Dodamo sok iztisnjenih in precejenih limon, sladkor v prahu, koruzni škrob ter jajci.
- Kuhamo na zmernem ognju in nenehno mešamo z ročno metlico, da ne nastajajo grudice.
- Kuhamo toliko časa, da se krema zgosti.
- Kuhano kremo odstavimo s kuhališča, lonec pokrijemo s prozorno folijo za živila in kremo popolnoma ohladimo.
Peka krhkega testa:
- Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija (enakomerna peka zgoraj/spodaj).
- Krhko testo vzamemo iz hladilnika in ga na pomokani delovni površini razvaljamo na velikost pekača z robom vred.
- Pekač premažemo z maslom in vanj predenemo razvaljano krhko testo.
- Površino testa enakomerno prebodemo z vilicami.
- Testo v pekaču prekrijemo s peki papirjem in obtežimo s suhim fižolom (slepa peka).
- Postavimo v prej ogreto pečico in pri 180 stopinjah Celzija pečemo 20 minut.
- Po dvajsetih minutah vzamemo iz pečice in odstranimo fižol ter peki papir in postavimo nazaj v pekač. Pečemo še dodatnih 10 minut.
- Pečeno vzamemo iz pečice in ohladimo.
Priprava meringe:
- V manjšem loncu pripravim sladkorni sirup iz vode in sladkorja v prahu.
- Vsebino zavremo na zmernem ognju in mešamo toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi.
- Kuhamo toliko časa, da sirup doseže 121 stopinj Celzija (če nimamo kuhinjskega termometra si pomagamo z vilicami, ko je temperatura dosežena, se med dvigovanjem vilic iz sirupa le-ta vleče za njimi).
- V kovinski skledi medtem stepemo beljake z 35 g sladkorja v prahu.
- Stepamo jih toliko časa, da se vrh stepenih beljakov vleče za metlicami.
- V stepene beljake v tankem curku prilivamo vroč sladkorni sirup.
- Mešamo toliko časa, da se zmes zgosti.
- Ohladimo na sobno temperaturo.
Priprava pite z limonino kremo in meringo:
- Ohlajeno krhko testo vzamemo iz pekača in ga predenemo na servirni krožnik. Lahko pa ostane tudi v pekaču.
- Dodamo limonino kremo in jo lepo poravnamo.
- Meringo predenemo v dresirno vrečko z izbranim nastavkom in oblikujemo kupčke, ki prekrijejo delno ali celotno površino limonine kreme.
- Tako pripravljeno limonino pito z meringo postavimo še za 2 – 3 minuti v pečico na žar funkcijo (če je nimamo, pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija in pečemo par minut).
- Ohlajeno pito z limonino kremo in meringo postavimo v hladilnik za najmanj eno uro.
0 comments on “Pita z limonino kremo in meringo”Add yours →