Jesen je tisti čas, ko pričnemo spet pripravljati različne juhe in mineštrce, kot jim pravimo Primorci. Meni so najboljše goste, ki jim večkrat dodam še pašto (testenine po slovensko). Ta, pripravljena iz čičerike je tako nasitna, da je lahko glavna jed, torej enolončnica. Uživajo jo lahko tako vegetarijanci kot vegani. Vsebuje vitamine, ogljikove hidrate in vlaknine.
Potrebujemo: 500 g suhe čičerike, 1 majhno čebulo, 1 večji korenček, 1 tanjše in krajše steblo stebelne zelene, oljčno olje, suh ali svež rožmarin, Kraljeva sol Trije kralji
Priprava:
- Večer preden bomo kuhali juho, operemo suho čičeriko in jo namočimo čez noč v vodi.
- Preden damo namočeno čičeriko kuhat, ji odlijemo vodo v kateri se je namakal čez noč, jo še enkrat dobro operemo pod tekočo vodo, predenemo nazaj v lonec in jo prelijemo z mrzlo vodo.
- Čičeriko kuhamo po navodilih proizvajalca. Ko zavre, jo po okusu solimo.
- Ko je čičerika kuhana, v lonec, kjer bomo kuhali juho dodamo 2 jž oljčnega olja in na njemu prepražimo na drobno sesekljano čebulo, na majhne kocke narezan korenček in stebelno zeleno. Dodamo še malce rožmarina.
- Ko zelenjava in dišavnica zadišijo prilijemo 500 ml vode v kateri smo kuhali čičeriko in čičeriko.
- Na zmernem ognju kuhamo 20 minut.
- Približno 120 g čičerike vzamemo iz kuhane juhe in jih pretlačimo skozi cedilo za pasiranje ali obdelamo s paličnim mešalnikom.
- Dodamo nazaj v juho in dobro premešamo.
- Po okusu začinimo s soljo.
- Medtem v ponvi na oljčnem olju popečemo rezine nekaj dni starega kruha, da postanejo zlato rjave in hrustljave.
- Žametno juho iz čičerike lahko ponudimo vročo ali hladno.
V spletni trgovini www.zacimbe.si lahko s kodo SSB15 kupujete kar 15% ceneje!
0 comments on “Žametna juha s čičeriko”Add yours →