Tokrat bomo palačinke pripravili kot glavno jed, torej v slani izvedbi. Palačinke so ena taka jed, ki jo lahko uporabimo kot osnovo za pripravo na nešteto načinov. Nadevamo jih lahko z različnimi živili, zato so meni zelo zanimiva jed.
Za 3 osebe potrebujemo: 6 palačink (jajca, mleko, sol,moka), 6 rezin dimljene šunke, 100 g ribanega mehkega sira (mozzarella, livada, tilzit, gavda, edamec,…), bešamel omaka (maslo, moka, mleko, sol, poper), sveže sesekljan peteršilj
Priprava:
- Najprej pripravimo palačinke po receptu, ki nam je najbolj všeč.
- Sledi priprava bešamel omake. V manjšem loncu raztopimo maslo, dodamo moko, jo zarumenimo, vendar pazimo, da je ne prežgemo. Ko je lepo zlato rumene barve, prilijemo mleko in med nenehnim mešanjem z ročno metlico pokuhamo do želene gostote. Ne sme biti pregosto, saj bomo palačinke še gratinirali v pečici. Bešamel omako še solimo in popramo po okusu.
- Pripravimo si rezine dimljene šunke, naribamo sir.
- Medtem so se palačinke rahlo ohladile in so pripravljene za nadevanje.
- Vsako palačinko najprej premažemo z žlico bešamel omake.
- Nato posujemo z izbranim naribanim sirom.
- Dodamo rezino dimljene šunke.
- Palačinko najprej prepognemo na polovico, da dobimo polkrog, nato pa še enkrat na polovico.
- Tako zložene palačinke postavimo v keramičen pekač, ki smo mu dno na tanko premazali z bešamel omako.
- Ko so v pekaču vse nadevane palačinke, jih prelijemo s preostalo bešamel omako in posujemo z naribanim sirom. Dodamo nekaj koščkov masla.
- Postavimo v predhodno ogreto pečico na 200°C, na srednje vodilo in pečemo 10 – 15 minut oziroma toliko časa, da so palačinke po vrhu zlato rjave zapečene.
- Gratinirane palačinke posujemo še s sveže sesekljanim peteršiljem in serviramo na krožnike.
Dober tek!
Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si
0 comments on “Zapečene palačinke s šunko in sirom”Add yours →