Cvetovi iz listnatega testa s pršutom in melancani

Cvetovi iz listnatega testa s pršutom in melancani Foto: Selma Bizjak

Ti slani prigrizki ali moderno imenovani »finger food« so pripravljeni iz listnatega testa, nadevani pa so s kraškim pršutom in rahlo ocvrtimi melancani. Če se malce potrudimo pri oblikovanju, lahko dosežemo obliko cveta. Popestrijo vsak narezek, saj jih lahko uživamo tudi hladne ali pa jih ponudimo samostojno, kot prigrizek ob kozarcu dobrega vina ali vrčka piva.

Za 14 -16  kosov potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa, 3 jušne žlice grškega jogurta ali kisle smetane, 4 jušne žlice naribanega parmezana, 1 majhen jajčevec, 6 – 8 rezin kraškega pršuta, olje za cvrtje

Priprava:

  1. Melancan operemo, obrišemo s papirnato brisačko in narežemo na zelo tanke kolobarje.
  2. Olje segrejemo, da postane vroče in na njem ocvremo rezine melancan.
  3. Ocvrte položimo na papirnato brisačko, da le-ta vpije odvečno maščobo.
  4. Naribamo parmezan.
  5. Pripravimo grški jogurt ali kislo smetano in rezine kraškega pršuta.
  6. Pekač obložimo s papirjem za peko.
  7. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija, enakomerno gretje spodaj/zgoraj.
  8. Listnato testo raztegnemo.
  9. Enakomerno premažemo ga z grškim jogurtom ali kislo smetano.
  10. Nato enakomerno posujemo nariban parmezan.
  11. Sledijo rezine ocvrtih melancan.
  12. In nazadnje še rezine kraškega pršuta.
  13. Po daljši stranici tesno zavijemo v zavitek.
  14. Zavitek nato narežemo na 2 – 3 cm rezine.
  15. Ko rezine, na stran nadeva, polagamo na s papirjem za peko obložen pekač, jih s prsti malce oblikujemo, razpremo, da dobijo obliko cveta (vrtnice).
  16. Pekač s cvetovi iz listnatega testa postavimo v pečico, na srednje vodilo in pečemo 12 – 15 minut, oziroma toliko časa, da postanejo lepo zapečene.
  17. Pečene vzamemo iz pečice in ohladimo.
  18. Ponudimo še mlačne ali pa popolnoma ohlajene.

Dober tek!

Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si

Cvetovi iz listnatega testa s pršutom in melancani Foto: Selma Bizjak

Recept je nastal za spletni medij www.domovina.je

0 comments on “Cvetovi iz listnatega testa s pršutom in melancaniAdd yours →

Dodaj odgovor