Rižota s sušenimi paradižniki in artičokami

Rižota s sušenimi paradižniki in artičokami Foto: Selma Bizjak

Riž. Rižota. Eni ga imamo radi, drugi se ga izogibajo. Vsekakor gre za odlično živilo, s katerim lahko ustvarimo nešteto jedi. Izbiramo lahko med različnimi vrstami in ga pripravimo z neštetim številom različnih omak. Poleg rižot, ga uporabljamo tudi v mineštrah, juhah, narastkih, tudi pri pripravah sladic, …

Za 2 osebi potrebujemo: 320 g belega riža (za rižote, Arborio, Roma, …), oljčno olje, 1 majhna čebula, 1 strok česna, 750 ml vode, 1 jušna žlica jušne začimbne mešanice, 8 rezin sušenega paradižnika v oljčnem olju, ½ majhnega kozarčka v olje vloženih artičok, sol, 1 čajna žlička ribanega parmezan, 100 g mehkega sira scamorza (lahko tudi mozzarella)

Priprava:

  1. Riž operemo pod tekočo vodo in ga v situ posušimo.
  2. V vodo dodamo jušno žlico jušnih začimb ter sušene paradižnike.
  3. Zavremo.
  4. Artičoke odcedimo in narežemo na manjše koščke.
  5. Medtem v ponvi segrejemo olje.
  6. Drobno sesekljamo olupljeno čebulo in česen.
  7. Ko je olje vroče, najprej do zlato rumene barve prepražimo sesekljano čebulo.
  8. Dodamo še na koščke narezane artičoke.
  9. Nato dodamo še sesekljan česen.
  10. Ko zadiši, dodamo osušen riž in ga zasteklimo.
  11. Takoj prilijemo polovico zakuhane vode z mešanico jušnih začimb.
  12. Rahlo solimo in pokrito dušimo.
  13. Vmes odkrijemo in premešamo, ter prilijemo še preostanek vode z jušnimi začimbami.
  14. Prekuhane sušene paradižnike prihranimo za kasneje.
  15. Ponev spet pokrijemo in dušimo dokler riž ni kuhan. Upoštevamo navodila proizvajalca.
  16. Sušene paradižnike narežemo na majhne koščke in jih tik pred koncem kuhanja vmešamo v rižoto.
  17. Kuhališče ugasnemo in pustimo, da rižota počiva dobro minuto. Nato vanj dodamo čajno žličko masla ter 2 -3 jušne žlice ribanega parmezana.
  18. Kot zadnje pa še na majhne kocke narezan sir.
  19. Premešamo in takoj postrežemo.
  20. Poleg ponudimo riban parmezan.

Dober tek!

Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si

Rižota s sušenimi paradižniki in artičokami Foto: Selma Bizjak

Recept je nastal za spletni mediji www.domovina.je

0 comments on “Rižota s sušenimi paradižniki in artičokamiAdd yours →

Dodaj odgovor