Riž. Rižota. Eni ga imamo radi, drugi se ga izogibajo. Vsekakor gre za odlično živilo, s katerim lahko ustvarimo nešteto jedi. Izbiramo lahko med različnimi vrstami in ga pripravimo z neštetim številom različnih omak. Poleg rižot, ga uporabljamo tudi v mineštrah, juhah, narastkih, tudi pri pripravah sladic, …
Za 2 osebi potrebujemo: 320 g belega riža (za rižote, Arborio, Roma, …), oljčno olje, 1 majhna čebula, 1 strok česna, 750 ml vode, 1 jušna žlica jušne začimbne mešanice, 8 rezin sušenega paradižnika v oljčnem olju, ½ majhnega kozarčka v olje vloženih artičok, sol, 1 čajna žlička ribanega parmezan, 100 g mehkega sira scamorza (lahko tudi mozzarella)
Priprava:
- Riž operemo pod tekočo vodo in ga v situ posušimo.
- V vodo dodamo jušno žlico jušnih začimb ter sušene paradižnike.
- Zavremo.
- Artičoke odcedimo in narežemo na manjše koščke.
- Medtem v ponvi segrejemo olje.
- Drobno sesekljamo olupljeno čebulo in česen.
- Ko je olje vroče, najprej do zlato rumene barve prepražimo sesekljano čebulo.
- Dodamo še na koščke narezane artičoke.
- Nato dodamo še sesekljan česen.
- Ko zadiši, dodamo osušen riž in ga zasteklimo.
- Takoj prilijemo polovico zakuhane vode z mešanico jušnih začimb.
- Rahlo solimo in pokrito dušimo.
- Vmes odkrijemo in premešamo, ter prilijemo še preostanek vode z jušnimi začimbami.
- Prekuhane sušene paradižnike prihranimo za kasneje.
- Ponev spet pokrijemo in dušimo dokler riž ni kuhan. Upoštevamo navodila proizvajalca.
- Sušene paradižnike narežemo na majhne koščke in jih tik pred koncem kuhanja vmešamo v rižoto.
- Kuhališče ugasnemo in pustimo, da rižota počiva dobro minuto. Nato vanj dodamo čajno žličko masla ter 2 -3 jušne žlice ribanega parmezana.
- Kot zadnje pa še na majhne kocke narezan sir.
- Premešamo in takoj postrežemo.
- Poleg ponudimo riban parmezan.
Dober tek!
Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si
Recept je nastal za spletni mediji www.domovina.je
0 comments on “Rižota s sušenimi paradižniki in artičokami”Add yours →