Ko je govora o špinači, nas večina najprej pomisli na železo in lik Popaja iz znanega istoimenskega risanega filma. In res ima špinača visoko vsebnost železa, skoraj 3 mg na 100 g surovih listov. Poleg železa pa vsebuje še vitamine, beljakovine, ogljikove hidrate in vlaknine. Gre za nizkokalorično živilo.
Za 2 osebi potrebujemo: 1 manjšo čebulo, 2 krompirja, 1 korenček, 200 g špinače (sveže ali zamrznjene), olje, sol, mešanico jušnih začimb, grški jogurt, grisini
Priprava:
- Čebulo olupimo in drobno nasekljamo.
- Krompir olupimo in ga narežemo na manjše kose.
- Korenček ostrgamo in ga narežemo na debelejše kolobarje.
- Pripravimo si špinačo. Uporabimo lahko svežo ali zamrznjeno.
- V lonec prilijemo malo oljčnega olja in na njem popražimo čebulo, da postane zlato rumene barve.
- Dodamo krompir in korenček ter oboje skupaj s čebulo še malo popražimo.
- Solimo.
- Zalijemo z vodo in pokrito kuhamo dokler se krompir in korenček ne zmehčata.
- Takrat dodamo špinačo in še nekaj minut kuhamo.
- Nato dodamo še mešanico jušnih začimb.
- Vse skupaj obdelamo s paličnim mešalnikom, da dobimo juho žametnega videza.
- Špinačno juho razdelimo v globoke krožnike ali v jušne skodelice.
- V sredino juhe dodamo za jušno žlico grškega jogurta in posujemo z grobo zdrobljenimi grisini ali krutoni.
Dober tek!
Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si
Recept je nastal za spletni medij www.domovina.je
0 comments on “Žametna špinačna juha”Add yours →