Žametna špinačna juha

Ko je govora o špinači, nas večina najprej pomisli na železo in lik Popaja iz znanega istoimenskega risanega filma. In res ima špinača visoko vsebnost železa, skoraj 3 mg na 100 g surovih listov. Poleg železa pa vsebuje še vitamine, beljakovine, ogljikove hidrate in vlaknine. Gre za nizkokalorično živilo.

Žametna špinačna juha Foto: Selma Bizjak

Za 2 osebi potrebujemo: 1 manjšo čebulo, 2 krompirja, 1 korenček, 200 g špinače (sveže ali zamrznjene), olje, sol, mešanico jušnih začimb, grški jogurt, grisini

Priprava:

  1. Čebulo olupimo in drobno nasekljamo.
  2. Krompir olupimo in ga narežemo na manjše kose.
  3. Korenček ostrgamo in ga narežemo na debelejše kolobarje.
  4. Pripravimo si špinačo. Uporabimo lahko svežo ali zamrznjeno.
  5. V lonec prilijemo malo oljčnega olja in na njem popražimo čebulo, da postane zlato rumene barve.
  6. Dodamo krompir in korenček ter oboje skupaj s čebulo še malo popražimo.
  7. Solimo.
  8. Zalijemo z vodo in pokrito kuhamo dokler se krompir in korenček ne zmehčata.
  9. Takrat dodamo špinačo in še nekaj minut kuhamo.
  10. Nato dodamo še mešanico jušnih začimb.
  11. Vse skupaj obdelamo s paličnim mešalnikom, da dobimo juho žametnega videza.
  12. Špinačno juho razdelimo v globoke krožnike ali v jušne skodelice.
  13. V sredino juhe dodamo za jušno žlico grškega jogurta in posujemo z grobo zdrobljenimi grisini ali krutoni.

Dober tek!

Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si

Žametna špinačna juha Foto: Selma Bizjak

Recept je nastal za spletni medij www.domovina.je

0 comments on “Žametna špinačna juhaAdd yours →

Dodaj odgovor