Domača karamelna krema – za prste polizat

Domača karamelna krema – za prste polizat dobra. Ko jo boste enkrat pripravili sami, vam tista iz trgovine ne bo več tako dobra.

Uporabite jo lahko v različnih sladicah, pecivu in na sladoledu.

Potrebujemo:

250 ml tekoče smetane za stepanje Pomurske mlekarne, 180 g sladkorja, 20 g rjavega trsnega sladkorja, 150 ml mleka Pomurske mlekarne, 10 g masla Pomurske mlekarne

Priprava:

  1. Najprej segrejemo mleko.
  2. V drugi lonček damo sladkor in 4 jušne žlice mleka (vedno od segrete količine mleka) ter na nizki temperaturi kuhališča med mešanjem sladkor raztopimo. Ko je raztopljen, mešamo dalje, dokler sladkor ne začne delati mehurčkov in se popolnoma posuši.
  3. Spet dodamo 2 jušni žlici toplega mleka in spet najprej raztopimo sladkor, ki nato spet dela balončke in se posuši. Med mešanjem z žlico gre sladkor lepo odstraniti od roba lončka in že dobiva lepo karamelno barvo.
  4. Spet dodamo 2 jušni žlici mleka in ponovimo postopek tako, da sladkor spet postane suh. Vsakič pridobi tudi malo več karamelne barve.
  5. Ta postopek za tem ponovimo še 3 – 4 krat.
  6. K preostanku toplega mleka dodamo tekočo smetano ter segrejemo. Prilijemo h karamelnemu sladkorju in mešamo dokler ne postane homogeno. Ne sme pa postati preveč gosto.
  7. Dodamo maslo. Z žlico ga vmešamo. Ko žlico dvignemo iz kreme in se ta vleče za žlico kot nit, takrat kuhališče ugasnemo ter mešamo dokler se krema ne ohladi.
  8. V kolikor želimo, da je krema še bolj svetleča, jo v zadnji fazi obdelamo s paličnim mešalnikom.
  9. Tako pripravljeno karamelno kremo do uporabe hranimo v zaprtem kozarcu v hladilniku.

0 comments on “Domača karamelna krema – za prste polizatAdd yours →

Dodaj odgovor