Domača pogača

Domača pogača – babičin recept za hrustljavo pogačo, ki jo po vzhajanju zarežemo na kvadratke, premažemo z jajcem in posujemo z grobo soljo in kumino.

domača pogača
Potrebujemo:

1 kg bele moke, 1 jušno žlico soli, 2 jušni žlici sončničnega olja, 1/2 jušne žlice sladkorja, 2 zavitka suhega kvasa, 800 ml vode.

domača pogača

Priprava:

V skledo presejemo moko in dodamo vse ostale sestavine. Dobro jih premešamo z leseno penovko ali z roko.

Skledo pokrijemo s krpo iz blaga in pustim, da testo počiva 45 minut.

Testo predenemo v okrogel pekač premera 28 cm.

Po celotni površini testa naredimo zareze v obliki kvadratkov. Zareze naj boo kar globoke, da se med peko obdržijo.

Celotno površino premažemo z razžvrkljanim jajcem ter posujemo s kumino v zrnju.

Pečemo približno 45 minut v predogreti pečici na 200 stopinj Celzija.

domača pogača

Ker se pečica od pečice precej razlikujejo, po 40 minutah peke testo preverimo z lesenim nabodalcem.

Pečeno pogačo predenemo na rešeto in ohladimo.

Pogačo praviloma ne režemo z nožem, ampak trgamo po kvadratkih.

domača pogača

 

Print Friendly, PDF & Email