Germknödel – avstrijski kvašen cmok

Germknödel – avstrijski kvašen cmok s slivovim džemom je tista sladica, ki sem si jo želela poizkusiti s čudovitega emajliranega korožnika “Zlata ptička”. Potiskano, tudi personalizirano, emajl posodo dobite pri Cuckoo cup.

Germknödel – avstrijski kvašen cmok

Priprave Germknödla sem se lotila prvič, zato sem se seznanila s klasičnimi recepti, a na koncu za pripravo izbrala malo po moje prilagojen recept. Saj veste, kot potica ali štruklji. Osnoven recept je vsem že dobro poznan, vsaka gospodinja pa doda svojo noto.

Potrebujemo:

za kvasec: 15 g svežega kvasa, 5 g sladkorja, 120 ml toplega mleka

za testo: 250 g univerzalne moke, 35 g sladkorja, naribano lupinico 1 bio limone, 30 g stopljenega masla, 1 jajce L, 5 g vanilijevega ekstrata, ščepec soli

Germknödel – avstrijski kvašen cmok

za nadev: suhe slive, slivov džem, rum

za vanilijevo kremo: 2 rumenjaka, 50 g sladkorja v prahu, 8 g jedilnega škroba, 10 ml vanilijevega ekstrata, 200 ml tekoče smetane za stepanje, 250 ml mleka.

za posip:  2 jušni žlici makovih semen, 1 jušna žlica sladkorja v prahu

Germknödel – avstrijski kvašen cmok

 

Priprava:

  1. Najprej segrejemo mleko.
  2. V skodelico nadrobimo svež kvas, dodamo sladkor ter prelijemo s toplim mlekom.
  3. V skledi zamešamo presejano moko, sladkor, naribano limonino lupinico in sol.
  4. V sredino sestavin naredimo jamico in vanjo vlijemo kvasec.
  5. Dodamo še jajce, vanilijev ekstrat ter stopljeno maslo.
  6. Vse sestavine dobro premešamo, da nastane lepljiva zmes.
  7. Skledo pokrijemo s krpo in pustimo, da testo na toplem vzhaja 1 uro oziroma, da se podvoji volumen.

    Germknödel – avstrijski kvašen cmok
  8. Medtem pripravimo nadev. Zamešamo 4 jušne žlice slivovega džema z 1 jušno žlico ruma. Rum uporabimo po želji, prav tako so okusni samo z džemom.
  9. Ko testo podvoji volumen, ga na pomokani delovni površini še enkrat na hitro pregnetemo in razdelimo na 4 enake dele. Lahko pa testo razdelimo na 6 enakih delov, če želimo malo manjše cmoke.
    Germknödel – avstrijski kvašen cmok

    Germknödel – avstrijski kvašen cmok
  10. Vsak del posebej oblikujemo v kroglo, ki jo potlačimo na debelino 1 cm.

    Germknödel – avstrijski kvašen cmok
  11. Na sredino vsakega kosa testa damo po 1 jušno žlico nadeva ter 1 suho slivo.

    Germknödel – avstrijski kvašen cmok
  12. Robove sprimemo skupaj, kot za buhtlje. Med dlanmi oblikujemo kroglo in postavimo s sprijetimi robovi na pomokano desko ter pokrijemo s krpo. Tako naj počivajo 30 minut.

    Germknödel – avstrijski kvašen cmok
  13. Pripravimo vanilijevo omako.
  14. V manjšem loncu z metlico zamešamo rumenjaka, sladkor, vanilijev ekstrat, jedilni škrob, tekočo smetano za stepanje in mleko.
  15. Lonec postavimo na kuhališče in na zmernem ognju med nenehnim mešanjem zgostimo (približno 2 minuti naj vre, ne sme biti preveč gosto).
  16. Za posip v manjši skledici zamešamo mak in sladkor v prahu.
  17. Ko so knedli vzhajani jih na sopari kuhamo 20 minut. Da se ne sprimejo na cedilo med kuhanjem, jih podložimo s koščki peki papirja.

    Germknödel – avstrijski kvašen cmok
  18. Kuhane predenemo na servirni krožnik, prelijemo s toplo vanilijevo omako ter posujemo z mešanico makovih semen ter sladkorja v prahu.
Germknödel – avstrijski kvašen cmok
Germknödel – avstrijski kvašen cmok
Germknödel – avstrijski kvašen cmok
Germknödel – avstrijski kvašen cmok
Germknödel – avstrijski kvašen cmok
Germknödel – avstrijski kvašen cmok

Zlata ptička  in jaz sva z okusom in videzom sladice zadovoljni.

Vabljeni k pripravi te slastne avstrijske sladice ter vabljeni k ogledu in nakupu čudovitih izdelkov v spletno trgovino Cuckoo cup.

Print Friendly, PDF & Email