Torta “Prekmurka” – okus Prekmurja

Torta “Prekmurka” – okus Prekmurja zaradi sestavin, ki jo bogatijo in so značilne za ta krasen del naše čudovite Slovenije. Odlična Domača skuta Pomurskih mlekarn in nadev iz mletega maka z dodatkom rozin se prepletata med okusnim biskvitom spodaj in bleščečim čokoladnim oblivom zgoraj.

Video recept

Potrebujemo:

Za pekač s snemljivim obodom premera 26 cm
Potrebujemo
Za biskvit: 75 g masla Pomurskih mlekarn (sobne temperature), 50 g sladkorja, 1 jajce, 175 g bele mehke moke, ½ zavitka pecilnega praška
Za makov nadev: 200 g maka, 50 g sladkorja, 25 g masla Pomurskih mlekarn (raztopljenega), 3 jajca, 25 g rozin, ¼ zavitka pecilnega praška
Za skutni nadev: 750 g skute Pomurskih mlekarn, 50 g sladkorja, 3 jajca, 25 g masla Pomurskih mlekarn (sobne temperature), ¼ zavitka pecilnega praška
Potrebujemo še: 200 g čokolade za kuhanje, 80 g masla Pomurskih mlekarn, sveže sadje za okrasitev (maline, borovnice)

torta “prekmurka”

Čas priprave: 25 minut
Čas peke: 45 minut

Priprava:
1. Najprej pripravimo testo za biskvit. Dobro premešamo vse sestavine in kot zadnje dodamo pecilni prašek.

torta “prekmurka”

Dobro pregneteno testo zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik.

torta “prekmurka”

2. Za makov nadev zmešamo mak s sladkorjem, dodamo jajca, maslo, rozine ter nazadnje spet pecilni prašek.

torta “prekmurka”
torta “prekmurka”

3. Za skutni nadev pretlačimo skuto ter dodamo vse ostale sestavine. Nazadnje dodamo jajca, ki jih predhodno dobro razžvrkljamo.

torta “prekmurka”

4. Pekač obložimo s peki papirjem. Najprej položimo v pekač plast testa za biskvit ter ga enakomerno poravnamo.

torta “prekmurka”

Nato sledi makov nadev

torta “prekmurka”

ter nazadnje še skutni nadev.

torta “prekmurka”

5. Tudi oba nadeva enakomerno poravnamo. Pekač s torto postavimo v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 180 stopinj Celzija. Pečemo 40 – 45 minut.

torta “prekmurka”

6. Pečeni in ohlajeni torti odstranimo obod.

torta “prekmurka”

Preložimo jo na krožnik ter oblijemo s čokolado.

torta “prekmurka”

Po želji okrasimo s svežim sadjem. Mi smo uporabili sveže maline.

torta “prekmurka”

Čokolado za kuhanje raztopimo na maslu, lahko tudi nad vodno paro.
Lepše se bo mazala in svetila, če ji dodamo maslo.

torta “prekmurka”

Torto hranimo v hladilniku največ 3 dni.

torta “prekmurka”
Print Friendly, PDF & Email