Istrski fuži s špinačo v omaki iz Brie sira in orehov

Ena od značilnih jedi tako slovenske kot sosednje hrvaške Istre so fuži. Jajčne testenine iz pšeničnega durum zdroba, imajo značilno, posebno obliko. Gre za valjane testenine, ki se jih nareže na kvadratke in ovije na lesene ročaje kuhalnice.

Za 2 osebi potrebujemo: 240 g Istrskih fuži s špinačo, 125 – 150 g sira Brie, 200 ml smetane za stepanje, 50 ml mleka, 150 g pečene slanine ali kuhanega pršuta, 50 g grobo mletih orehov, sol, poper, oljčno olje, svež peteršilj, parmezan

Priprava:

  1. Slanino narežemo na tanke rezine.
  2. Orehe grobo stremo.
  3. V ponvi na oljčnem olju na hitro pocvremo slanino, da postane hrustljava in jo odstranimo iz ponve. Odložimo jo na papirnato brisačko, da popivna odvečno maščobo in ohrani hrustljavost.
  4. V isto ponev prilijemo smetano, mleko in na kocke narezan sir Brie.
  5. Na zmerni temperaturi kuhališča omako segrevamo in nenehno mešamo dokler se sir ne raztopi in poveže s smetano.
  6. Omako po okusu solimo in popramo.
  7. Medtem v slani vodi skuhamo Istrske fuži po navodilu proizvajalca.
  8. Omako malce zgostimo.
  9. Naribamo parmezan sir.
  10. Svež peteršilj operemo, osušimo in sesekljamo.
  11. Kuhane Istrske fuži odcedimo in takoj vmešamo v sirovo omako.
  12. Postrežemo v večjih, globokih krožnikih.
  13. Po vrhu jedi posujemo grobo strte orehe, posujemo sveže sesekljan peteršilj. Ter riban parmezan.

Dober tek!

Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si

Recept je nastal za spletni medij www.domovina.je

0 comments on “Istrski fuži s špinačo v omaki iz Brie sira in orehovAdd yours →

Dodaj odgovor