V tokratnem receptu sem prave kanelone nadevala z blitvo v kombinaciji z blagim okusom skute in nastala je okusna brezmesna jed. Vabim vas k preizkušanju recepta. Vsi tisti pa, ki ne pristajate na brezmesne jedi, lahko to jed kombinirate z mesno jedjo – zrezki ali pečenka v omaki se bosta odlično podali poleg.

Za 4 osebe potrebujemo: 400 g blitve, 250 g nepasirane skute, 100 ml smetane za stepanje, 1 jajce, 1 strok česna, 100 g ribanega mehkega sira, sol, poper, 14 – 16 kanelonov (testenin), riban parmezan
Za bešamel: 500ml mleka, 100 g moke, 150 g masla, muškatni orešček, sol
Priprava:
- Najprej očistimo in operemo blitvo.
- Nato jo v slanem kropu blanširamo.
- Pripravimo bešamel. Maslo segrejemo in dodamo moko. Premešamo, da postane zlate barve. Med nenehnim mešanjem z metlico prilivamo mleko. Pazimo, da ne nastajajo grudice. Ko je bešamel lepo gladek in želene gostote, kuhališče ugasnemo ter ga solimo in začinimo z muškatnim oreščkom.
- Odcejeno blanširano blitvo damo v večjo skledo, dodamo skuto, riban sir, sol, poper in jajce.
- Vse sestavine dobro premešamo.
- Z maso napolnimo dresirno vrečko.
- Pečico segrejemo na 200 stopinj C, enakomerno gretje spodaj/zgoraj.
- Pripravimo kanelone in vsakega posebej nadevamo.
- Pripravimo še primerno velik pekač.
- Vanj na dno prilijemo nekaj bešamela.
- Nato v pekač zložimo dve vrsti polnjenih kanelonov.
- Po vrhu še dodatno prelijemo bešamel. Če nam ga ostaja, ga bomo porabili ob serviranju pečene jedi.
- Pekač s kaneloni postavimo v pečico ter jed pečemo 25 – 30 minut.
- Povrhnjica mora postati lepe, zlato rjave barve.
- Pečene polnjene kanelone vzamemo iz pečice in jih serviramo na krožnike.
- Prelijemo z žlico bešamela in jih posujemo z ribanim parmezanom.


Dober tek!
Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si
Recept je nastal za spletni medij www.domovina.je
0 comments on “Zapečeni kaneloni z blitvo in skuto”Add yours →