Jabolčni štrudl z orehi

Jabolčni štrudl ali zavitek po slovensko, je ena od klasika med slovenskimi sladicami, a ne poznam nikogar, ki bi se ravnokar pečenemu jabolčnemu štrudlu z lahkoto uprl.

Za 3 štrudle (dolžine približno 35 cm) potrebujemo:

6 listov vlečenega testa (če imate čas, pripravite domače – potrebovali boste 3 liste), 60 g tekočega masla

Za nadev: 900 g sočnih jabolk, 80 g fino mletih krušnih drobtin, 30 g masla, 70 g sladkorja, cimet, 50 g grobo sesekljanih orehov, 50 g rozin, 3 jušne žlice ruma

Za premaz: 20 g tekočega masla, 1 razžvrkljano jajce

Za posip: sladkor v prahu

Priprava:

  1. Priporočam pripravo doma pripravljenega vlečenega testa. Recept najdete na mojem kulinaričnem blogu www.sladkoslanebrboncice.si. V kolikor pa imate pomanjkanje časa ali potrebujete sladico takoj, potem uporabite kupljeno vlečeno testo.
  2. Jabolkom odstranimo sredinski del in ga zavržemo. Vsako jabolko prerežemo na pol in ga nalistamo na ne prav tanke krhlje (2 – 3 mm).
  3. V skledo k narezanim jabolkom dodamo sladkor in cimet ter premešamo, da se sestavine povežejo.
  4. Medtem v ponvi raztopimo maslo in na njem zlato-rumeno popražimo krušne drobtine.
  5. Pražene drobtine ohladimo.
  6. Jedrca orehov grobo sesekljamo.
  7. Rozine v skodelici namočimo v rumu.
  8. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija, enakomerno gretje spodaj/zgoraj.
  9. Testo raztegnemo. Če uporabljamo domače vlečeno testo, bodo dovolj 3 listi, saj jih ne raztegnemo tako zelo na tanko kot je raztegnjeno kupljeno vlečeno testo.
  10. Raztegnjeno testo po celotni površini premažemo z maslom, ki smo ga predhodno raztopili.
  11. Vse sestavine razdelimo na tri dele, za tri štrudle.
  12. Po celotni dolžini testa (1/3 širine testa) dodamo 1/3 praženih krušnih drobtin.
  13. Sledijo nalistana jabolka (1/3), ki smo jih že sladkali in začinili s cimetom.
  14. Posujemo 1/3 grobo sesekljanih orehov.
  15. Ter dodamo še 1/3 rozin namočenih v rumu.
  16. List vlečenega testa iz smeri nadevanega dela zavijemo v preostali del testa.
  17. Zavit štrudel predenemo na s papirjem za peko obložen pekač tako, da je zaviti del testa spodaj.
  18. Nadevamo še preostala dva štrudla.
  19. Ko so na pekaču vsi trije štrudli, vsakega večkrat prebodemo z vilicami.
  20. Razžvrkljamo jajce in z njim premažemo štrudle.
  21. Pekač postavimo v pečico in štrudle pečemo 25 – 30 minut.
  22. Pečene vzamemo iz pečice in jih malce ohladimo.
  23. Posujemo jih s sladkorjem v prahu.
  24. Narežemo na poljubno širino in ponudimo.
  25. Štrudl lahko uživamo mlačen ali hladen.

Prijetno sladkanje!

Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si

Recept je nastal za spletni medij www.domovina.je

0 comments on “Jabolčni štrudl z orehiAdd yours →

Dodaj odgovor