Jesen je sezona okusnih jabolk, še najboljše so domače, iz bližnjega sadovnjaka. Med vsemi jabolčnimi pecivi mi je najbolj všeč jabolčna pita, ki jo pripravljam po babičinem receptu; sladka, maslena in sočna.

Za pekač mer 20 x 30 cm potrebujemo:
Za krhko testo: 500 g bele moke, 250 g sladkorja, 300 g masla sobne temperature, ščep soli, 90 g kisle smetane (1/2 malega lončka), 1 jajce, 1/2 zavitka vanilijevega sladkorja, naribano lupinico polovico bio limone
Za nadev: 1,2 kg sočnih jabolk, sladkor po okusu, cimet, nekaj limoninega soka
Priprava:
- Jabolka operemo, jim odstranimo pecelj, prerežemo na pol, odstranimo pečke ter muho.
- Jabolka naribamo, po okusu sladkamo ter dodamo naribano limonino lupinico in cimet.
- Pečico segrejemo na 200°C, enakomerno gretje spodaj/zgoraj.
- Iz zgoraj navedenih sestavin zamesimo testo.
- Keramični pekač obložilo s papirjem za peko.
- Razvaljano polovico testa damo za spodnjo plast.
- Čez porazdelimo jabolčni nadev ter pokrijemo s preostalim delom razvaljanega testa.
- Vrhnjo plast testa po celotni površini enakomerno prebodemo z vilicami.
- Pekač z jabolčno pito postavimo v pečico, na srednje vodilo.
- Prvih 20 minut jabolčno pito pečemo na 200°C, nato temperaturo pečico znižamo na 180°C in pečemo še 30 minut.
- Pečeno pito vzamemo iz pečice in jo še vročo posujemo s sladkorjem v prahu.
- Še mlačno narežemo na rombe.

Dober tek!
Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si
0 comments on “Jabolčna pita po babičino”Add yours →