Jabolčna pita po babičino

Jesen je sezona okusnih jabolk, še najboljše so domače, iz bližnjega sadovnjaka. Med vsemi jabolčnimi pecivi mi je najbolj všeč jabolčna pita, ki jo pripravljam po babičinem receptu; sladka, maslena in sočna.

Jabolčna pita po babičino

Za pekač mer 20 x 30 cm potrebujemo:

Za krhko testo: 500 g bele moke, 250 g sladkorja, 300 g masla sobne temperature, ščep soli, 90 g kisle smetane (1/2 malega lončka), 1 jajce, 1/2 zavitka vanilijevega sladkorja, naribano lupinico polovico bio limone

Za nadev: 1,2 kg sočnih jabolk, sladkor po okusu, cimet, nekaj limoninega soka

Priprava:

  1. Jabolka operemo, jim odstranimo pecelj, prerežemo na pol, odstranimo pečke ter muho.
  2. Jabolka naribamo, po okusu sladkamo ter dodamo naribano limonino lupinico in cimet.
  3. Pečico segrejemo na 200°C, enakomerno gretje spodaj/zgoraj.
  4. Iz zgoraj navedenih sestavin zamesimo testo.
  5. Keramični pekač obložilo s papirjem za peko.
  6. Razvaljano polovico testa damo za spodnjo plast.
  7. Čez porazdelimo jabolčni nadev ter pokrijemo s preostalim delom razvaljanega testa.
  8. Vrhnjo plast testa po celotni površini enakomerno prebodemo z vilicami.
  9. Pekač z jabolčno pito postavimo v pečico, na srednje vodilo.
  10. Prvih 20 minut jabolčno pito pečemo na 200°C, nato temperaturo pečico znižamo na 180°C in pečemo še 30 minut.
  11. Pečeno pito vzamemo iz pečice in jo še vročo posujemo s sladkorjem v prahu.
  12. Še mlačno narežemo na rombe.
Jabolčna pita po babičino

Dober tek!

Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si

0 comments on “Jabolčna pita po babičinoAdd yours →

Dodaj odgovor