Ideja za okusno, hitro pripravljeno in poceni kosilo. Kremasta rižota s porom je okusna in nasitna jed, ki je pripravljena v slabih dvajsetih minutah. Kremasto strukturo rižote dosežemo tako, da kuhani rižoti vmešamo maslo in parmezan.
Za 2 osebi potrebujemo: 300 g riža za rižote (Arborio, Carnaroli ali Sant’Andrea), 1 srednje velik por, 3 jušne žlice oljčnega olja, 50 ml belega vina, 650 ml bistre zelenjavne juhe ali zelenjavne jušne osnove, sol, 70 g masla, 100 g ribanega parmezana
Priprava:
- Por očistimo, odstranimo vrhnji temni zelen del in ga narežemo na tanke kolobarje.
- Operemo ga pod tekočo vodo in ga osušimo.
- Tudi riž operemo pod tekočo vodo in ga v cedilu osušimo.
- V večji ponvi segrejemo oljčno olje in na njemu na hitro popražimo por.
- Dodamo riž in ga posteklenimo.
- Najprej ga zalijemo z belim vino, počakamo, da izpari.
- Nato prilijemo polovico zelenjavne juhe.
- Pokrijemo in počasi kuhamo, vmes premešamo.
- Ko izpari vsa tekočina, prilijemo še drugo polovico zelenjavne jušne osnove.
- Kuhamo odkrito, nenehno mešamo.
- Ko je riž kuhan (upoštevamo priporočen čas proizvajalca), kuhališče izklopimo.
- Po okusu rižoto solimo.
- Vmešamo maslo in riban parmezan.
- Počakamo nekaj minut, da se sestavine med seboj povežejo in jed serviramo.
Dober tek!
Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si
0 comments on “Kremasta rižota s porom”Add yours →