Kremasta rižota s porom

Ideja za okusno, hitro pripravljeno in poceni kosilo. Kremasta rižota s porom je okusna in nasitna jed, ki je pripravljena v slabih dvajsetih minutah. Kremasto strukturo rižote dosežemo tako, da kuhani rižoti vmešamo maslo in parmezan.

Kremasta rižota s porom

Za 2 osebi potrebujemo: 300 g riža za rižote (Arborio, Carnaroli ali Sant’Andrea), 1 srednje velik por, 3 jušne žlice oljčnega olja, 50 ml belega vina, 650 ml bistre zelenjavne juhe ali zelenjavne jušne osnove, sol, 70 g masla, 100 g ribanega parmezana

Priprava:

  1. Por očistimo, odstranimo vrhnji temni zelen del in ga narežemo na tanke kolobarje.
  2. Operemo ga pod tekočo vodo in ga osušimo.
  3. Tudi riž operemo pod tekočo vodo in ga v cedilu osušimo.
  4. V večji ponvi segrejemo oljčno olje in na njemu na hitro popražimo por.
  5. Dodamo riž in ga posteklenimo.
  6. Najprej ga zalijemo z belim vino, počakamo, da izpari.
  7. Nato prilijemo polovico zelenjavne juhe.
  8. Pokrijemo in počasi kuhamo, vmes premešamo.
  9. Ko izpari vsa tekočina, prilijemo še drugo polovico zelenjavne jušne osnove.
  10. Kuhamo odkrito, nenehno mešamo.
  11. Ko je riž kuhan (upoštevamo priporočen čas proizvajalca), kuhališče izklopimo.
  12. Po okusu rižoto solimo.
  13. Vmešamo maslo in riban parmezan.
  14. Počakamo nekaj minut, da se sestavine med seboj povežejo in jed serviramo.
Kremasta rižota s porom

Dober tek!

Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si

0 comments on “Kremasta rižota s poromAdd yours →

Dodaj odgovor