Le čigavega pogleda ne pritegnejo pisano nadevane tortilje? In koga ne premami njihov okus? Tudi jedi s tortiljami so postale med najbolj priljubljenimi tujimi jedmi v Sloveniji. Gre za okrogel, zelo tanek pšenični ali koruzni »kruh« brez kvasa, ki je osnova za veliko različnih jedi.
Za 4 – 6 tortilj potrebujemo: 350 g mletega mesa (svinjina ali mešano svinjina in govedina), 1 manjša čebula, 1 strok česna, olje. sol, poper, ½ jž paradižnikove mezge, 1 skodelica paradižnikove omake, 240 g sira (cheddar, gauda, …), 1 manjša konzerva koruze, 1 manjša konzerva rdečega fižola, 1 večja zelena paprika, 1 – 2 paradižnika, 1 rdeča čebula, šopek svežega peteršilja, mleti čili, čili omaka, kislo smetano
Priprava:
- V ponvi na vroči maščobi popražimo čebulo ter dodamo mleto meso.
- Pražimo ga toliko časa, da izpari voda. Nato dodamo strt strok česna.
- Solimo in popramo ter pokrito dušimo 25 minut. Po potrebi dodajmo vodo.
- Dodamo paradižnikovo mezgo in malo vode ter pokuhamo, da se omaka zgosti.
- Pripravimo paradižnikovo omako po okusu oziroma uporabimo že pripravljeno.
- Koruzo in rdeč fižol odcedimo ter operemo pod tekočo vodo.
- Očistimo in operemo papriko in paradižnik. Oboje narežemo na majhne kocke.
- Očistimo še rdečo čebulo in jo prav tako narežemo na majhne kocke.
- Sir grobo naribamo.
- Pečico segrejemo na 200°C in pripravimo pekač v katerem bomo nadevane tortilje pekli.
- Vsako tortiljo najprej namažemo s paradižnikovo omako, dodamo praženo mleto meso, na kocke narezano zelenjavo, koruzo, fižol ter nariban sir.
- Tortiljo prepognemo na pol ter jo zavijemo v konus – kornet.
- Nadevane tortilje postavimo v pekač. Vsako premažemo z žlico kisle smetane, malce paradižnikove omake ter posujemo z mletim čilijem, nekaj zelenjave ter z ribanim sirom.
- Postavimo v ogreto pečico, na srednji nivo in pečemo 20 – 25 minut.
- Pekač z nadevanimi tortiljami vzamemo iz pečice ter jih razdelimo na servirne krožnike.
- Na krožniku posujemo še s sesekljanim svežim peteršiljem in prelijemo s čili omako.
- Ponudimo še vroče.
Dober tek!
Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si
0 comments on ““Korneti” iz nadevanih tortilj”Add yours →