Krompirjevo – bučkini polpeti

Krompirjevo – bučkini polpeti so samostojna jed, ki jo lahko jemo še toplo ali hladno. Zraven se poda hrustljava zelena solata s paradižnikom in doma pripravljena omakica iz majoneze, kečapa in čilija v kolikor želimo malo bolj pikanten okus.

Krompirjevo – bučkini polpeti

Za 10 – 12 polpetk potrebujemo:

4 srednje velike krompirje, 2 srednje veliki bučki, 1 -2 stroka česna, 100 g parmezana, 100 g mehkega sira Livada, 2 jušni žlici mascarpone sira, 2 jajci, 100 g krušnih drobtin, 2 jajci, svež peteršilj maslo, sol, poper, oljčno olje, krušne drobtine za paniranje

Poleg tega potrebujemo še klasičen pekač iz pečice in peki papir

Priprava:

  1. Krompir olupimo in ga v slani vodi skuhamo do mehkega.
  2. Bučke operemo odstranimo spodnji in vrhnji del. Če so bio, jih ne lupimo.
  3. Narežemo jih na pol cm kolobarje. Kolobarje nato prerežemo na 4 dele.
  4. V manjši posodi raztopimo maslo, dodamo bučke, nasekljan česen in sol.
  5. Pokrite dušimo toliko časa, da se zmehčajo, a so še vedno čvrste. Potem jih odstavimo in ohladimo.
  6. Kuhan krompir odcedimo, ga pretlačimo in ga ohladimo.
  7. Medtem naribamo tako parmezan kot mehki sir.
  8. V večji skledi najprej vmešamo bučke v krompir. Popramo.
  9. Dodamo mascarpone sir, parmezan, mehki sir, sesekljan svež peteršilj, krušne drobtine.
  10. Dobro premešamo.
  11. Vmešamo še jajca.
  12. Maso zajemamo z veliko žlico in z dlanmi oblikujemo polpete.
  13. Vsako posebej povaljamo z obeh strani v krušnih drobtinah.
  14. Ker je masa zelo rahla, to počnemo previdno.
  15. Ko jih odlagamo na s peki papirjem obložen pekač, jih še malce oblikujemo, da so lepe okrogle oblike.
  16. Preden jih damo v ogreto pečico na 200 stopinj Celzija, vsako prelijemo še s kavno žličko oljčnega olja.
  17. Pečemo jih na zgornji tretjini pečice, s funkcijo ventilacije in zgornjega žara približno 20 -25 minut oziroma toliko časa, da postanejo lepo zlato rjave barve in hrustljave.
  18. Če te funkcije nimamo, se čas pečenja malce podaljša.
  19. Ponudimo jih lahko kot samostojno jed, tople. Zraven pripravimo zeleno solato s paradižnikom.
  20. Prav tako pa jih lahko kot prigrizek jemo hladne.
Krompirjevo – bučkini polpeti
Krompirjevo – bučkini polpeti
Krompirjevo – bučkini polpeti
Print Friendly, PDF & Email