Krompirjevo – bučkini polpeti so samostojna jed, ki jo lahko jemo še toplo ali hladno. Zraven se poda hrustljava zelena solata s paradižnikom in doma pripravljena omakica iz majoneze, kečapa in čilija v kolikor želimo malo bolj pikanten okus.
Za 10 – 12 polpetk potrebujemo:
4 srednje velike krompirje, 2 srednje veliki bučki, 1 -2 stroka česna, 100 g parmezana, 100 g mehkega sira Livada, 2 jušni žlici mascarpone sira, 2 jajci, 100 g krušnih drobtin, 2 jajci, svež peteršilj maslo, sol, poper, oljčno olje, krušne drobtine za paniranje
Poleg tega potrebujemo še klasičen pekač iz pečice in peki papir
Priprava:
- Krompir olupimo in ga v slani vodi skuhamo do mehkega.
- Bučke operemo odstranimo spodnji in vrhnji del. Če so bio, jih ne lupimo.
- Narežemo jih na pol cm kolobarje. Kolobarje nato prerežemo na 4 dele.
- V manjši posodi raztopimo maslo, dodamo bučke, nasekljan česen in sol.
- Pokrite dušimo toliko časa, da se zmehčajo, a so še vedno čvrste. Potem jih odstavimo in ohladimo.
- Kuhan krompir odcedimo, ga pretlačimo in ga ohladimo.
- Medtem naribamo tako parmezan kot mehki sir.
- V večji skledi najprej vmešamo bučke v krompir. Popramo.
- Dodamo mascarpone sir, parmezan, mehki sir, sesekljan svež peteršilj, krušne drobtine.
- Dobro premešamo.
- Vmešamo še jajca.
- Maso zajemamo z veliko žlico in z dlanmi oblikujemo polpete.
- Vsako posebej povaljamo z obeh strani v krušnih drobtinah.
- Ker je masa zelo rahla, to počnemo previdno.
- Ko jih odlagamo na s peki papirjem obložen pekač, jih še malce oblikujemo, da so lepe okrogle oblike.
- Preden jih damo v ogreto pečico na 200 stopinj Celzija, vsako prelijemo še s kavno žličko oljčnega olja.
- Pečemo jih na zgornji tretjini pečice, s funkcijo ventilacije in zgornjega žara približno 20 -25 minut oziroma toliko časa, da postanejo lepo zlato rjave barve in hrustljave.
- Če te funkcije nimamo, se čas pečenja malce podaljša.
- Ponudimo jih lahko kot samostojno jed, tople. Zraven pripravimo zeleno solato s paradižnikom.
- Prav tako pa jih lahko kot prigrizek jemo hladne.
0 comments on “Krompirjevo – bučkini polpeti”Add yours →