Marelična marmelada – taka, po babičino, brez želirnih sredstev. Iz domačih, dišečih marelic. Pripravim jo samo z dodatkom sladkorja. Zgostim pa jo tako, da jo kuham toliko časa, da je dovolj gosta. Tako, kot so to počele naše babice, brez želirnih sredstev.
Za 6 manjših steklenih kozarčkov potrebujemo:
2 kg domačih marelic, 1.2 kg sladkorja (lahko tudi manj, nekje od 600 g naj bi ga le bilo na tako količino sadja)
Priprava:
- Marelice operemo.
- Jih razpolovimo in odstranimo koščico.
- Manjše samo razpolovimo, večje narežemo na kak košček več.
- Damo jih v lonec in jim dodamo sladkor.
- Kuhalno površino prižgemo na zmerno temperaturo in nanjo postavimo lonec z marelicami in sladkorjem.
- Mešamo dokler se sladkor ne raztopi.
- Počakamo, da zavre in temperaturo kuhališča še malo zmanjšamo. Toliko, da počasi vre.
- Med kuhanjem marmelade jo večkrat premešamo, da se slučajno ne prismodi.
- Kuhamo do želene gostote. Le-to preverimo tako, da damo na manjši krožnik žlico marmelade in ko se ohladi vidimo, koliko je gosta.
- Sama sem jo kuhala dve uri.
- Kuhano marmelado še vročo prelijemo v čiste in suhe steklene kozarce in jo hermetično zapremo.
- Tako zaprte kozarce postavimo v večji lonec, prilijemo vodo in jih zavremo.
- Vzamemo jih iz vode in jih v večji prt iz blaga polagamo s pokrovčkom navzdol.
- Ko so vis iz lonca, jih pokrijemo s prtom in tako pustimo čez noč.
- Ohlajene kozarce z marmelado postavimo v temen in hladen prostor.
- Tako hranjena marmelada zdrži celo leto. Seveda, če zaradi svoje slastnosti ne poide prej!
0 comments on “Marelična marmelada – taka, po babičino”Add yours →