Marelična marmelada – taka, po babičino

Marelična marmelada – taka, po babičino, brez želirnih sredstev. Iz domačih, dišečih marelic. Pripravim jo samo z dodatkom sladkorja. Zgostim pa jo tako, da jo kuham toliko časa, da je dovolj gosta. Tako, kot so to počele naše babice, brez želirnih sredstev.

Marelična marmelada – taka, po babičino

Za 6 manjših steklenih kozarčkov potrebujemo:

2 kg domačih marelic, 1.2 kg sladkorja (lahko tudi manj, nekje od 600 g naj bi ga le bilo na tako količino sadja)

Marelična marmelada – taka, po babičino

Priprava:

  1. Marelice operemo.
  2. Jih razpolovimo in odstranimo koščico.
  3. Manjše samo razpolovimo, večje narežemo na kak košček več.
  4. Damo jih v lonec in jim dodamo sladkor.
  5. Kuhalno površino prižgemo na zmerno temperaturo in nanjo postavimo lonec z marelicami in sladkorjem.
  6. Mešamo dokler se sladkor ne raztopi.
  7. Počakamo, da zavre in temperaturo kuhališča še malo zmanjšamo. Toliko, da počasi vre.
  8. Med kuhanjem marmelade jo večkrat premešamo, da se slučajno ne prismodi.
  9. Kuhamo do želene gostote. Le-to preverimo tako, da damo na manjši krožnik žlico marmelade in ko se ohladi vidimo, koliko je gosta.
  10. Sama sem jo kuhala dve uri.
  11. Kuhano marmelado še vročo prelijemo v čiste in suhe steklene kozarce in jo hermetično zapremo.
  12. Tako zaprte kozarce postavimo v večji lonec, prilijemo vodo in jih zavremo.
  13. Vzamemo jih iz vode in jih v večji prt iz blaga polagamo s pokrovčkom navzdol.
  14. Ko so vis iz lonca, jih pokrijemo s prtom in tako pustimo čez noč.
  15. Ohlajene kozarce z marmelado postavimo v temen in hladen prostor.
  16. Tako hranjena marmelada zdrži celo leto. Seveda, če zaradi svoje slastnosti ne poide prej!
Marelična marmelada – taka, po babičino
Print Friendly, PDF & Email