Količina: za 8 – 10 oseb
Zahtevnost: Preprosto
Čas priprave: 3 ure
Sestavine:
- 500 g moke (pol bele mehke + pol bele ostre)
- 150 ml mleka
- 150 ml vode
- 25 g svežega kvasa
- 15 g soli
- 10 g sladkorja
- 50 ml oljčnega olja + za premaz
- za nadev: češnjev paradižnik, olive, sušen paradižnik, panceta, sir, čebula, kapre, rožmarin, bazilika, majaron, timijan, origano, …
Priprava:
- Vodo in mleko segrejemo. Vmešamo olje, kvas, sol in sladkor. Premešamo, da se sestavine v tekočini raztopijo. V skledo presejemo moko ter prilijemo tekočino in zamesimo homogeno testo (ročno ali z robotom), ki mora pokrito in na toplem vzhajati 2 uri.
- Vzhajano testo predenemo na pomokano delovno površino in s prsti raztegnemo na debelino 3 cm. Iz raztegnjenega testa izrežemo kroge poljubne velikosti, ki jih, enega ob drugega, polagamo na pekač obložen s papirjem za peko. Pokrijemo s krpo iz blaga in pustimo, da vzhaja še 30 minut.
- Medtem pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija, enakomerno gretje spodaj/zgoraj. V vsak vzhajan krog testa s prsti naredimo vdolbinice. Vsak krog testa premažemo z mešanico vode in oljčnega olja (1:1). Vdolbinice nato poljubno nadevamo.
- Pekač z obloženimi fokačami postavimo v pečico na srednji nivo in pečemo 20 – 25 minut.
Dober tek!
Recept je nastal za tednik Domovina www.domovina.je
0 comments on “Pisane fokače”Add yours →