Količina: za 2 osebi
Zahtevnost: Preprosto
Čas priprave: cca 75 – 90 minut
Sestavine:
- 150 g kruha, starega nekaj dni
- 1 jajce
- 150 ml mleka
- 1 manjša čebula
- 100 g dimljene mesnate slanine
- 1 jušna žlica svežega sesekljanega peteršilja
- 20 g ostre moke
- 1 zvrhana jušna žlica staranega sira (parmezan, trd ovčji sir,…)
- 20 g masla
- sol
- poper
Priprava:
- Kruh narežemo na centimetrske kocke. Damo ga v večjo posodo. Jajce skupaj z mlekom stepemo v homogeno maso, ki jo prilijemo h kruhu. Maso pustimo, da počiva.
- Medtem na majhne kocke narežemo čebulo in dimljeno mesnato slanino. Oboje počasi (10 minut) prepražimo na maslu in ohladimo ter dodamo v posodo s kruhom in jajčno-mlečno mešanico. Solimo in popramo po okusu. Dodamo še sveže sesekljan peteršilj. Po želji tudi riban sir, ki cmokom doda še nekaj dodatnega okusa.
- S čistimi rokami sestavine rahlo premešamo, da se povežejo. Nato postopoma vmešamo še ostro moko. Mesimo toliko časa, da se masa lepo loči od sten posode. Pustimo, da 30 minut počiva.
- Medtem z rahlo pomokanimi rokami oblikujemo cmoke, njihova velikost je lahko kot oreh ali kot breskev, po želji. Cmok se ne sme sprijemati na naše dlani.
- Zavremo vodo, ki smo jo solili. Ko zavre, vanjo počasi dodamo cmoke. Temperaturo kuhališča znižamo, da voda rahlo vre. Cmoke kuhamo glede na njihovo velikost, od 10 do 20 minut. Kuhani so, ko z lesenim nabodalcem zapičimo v njihovo sredico in čutimo, da so mehki. Kuhane s penovko odstranimo iz vode in jih serviramo. Ponudimo jih lahko z raztopljenim maslom in ribanim sirom, divjačinskim ali govejim golažem, s paradižnikovo omako ali v nedeljski juhi – izbira je popolnoma vaša!
Dober tek!
Recept je nastal za tednik Domovina www.domovina.je
0 comments on “Kruhovi cmoki z dimljeno slanino”Add yours →