Prihaja tisti čas v letu, ko povsod diši po cimetu. In končno sem tudi jaz pripravila omamno dišeče cimetove polžke, ki se lepo podajo k vročemu kakavu s smetano ali ob skodelici toplega sadnega čaja.
Za 6 višjih polžkov (ali za 12 nižjih) potrebujemo:
Za kvašeno testo: 400 g Manitoba moke “0” Mlinotest, 50 g masla sobne temperature, 2 čž cimeta, 120 g sladkorja, 1 zavitek vanili sladkorja, 1 ščepec soli, 1 zavitek instant kvasa, 250 ml mlačnega mleka
Za nadev: 50 g ohlajenega tekočega masla, 75 g sladkorja, 2 čž cimeta
Za premaz: 100 g sladkorja v prahu, 70 g kisle smetane, 1 zavitek vanili sladkorja
Priprava:
- V skledo presejemo moko.
- Dodamo mehko maslo, sladkor, vanili sladkor, cimet sol.
- Dodamo še instant kvas ter dobro premešamo.
- Prilijemo mlačno mleko in zgnetemo gladko testo.
- Skledo pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati toliko časa, da dvakrat naraste.
- Testo na pomokani površini razvaljamo na velikost 42 x 35 cm.
- Testo premažemo z maslom.
- Posujemo z mešanico kristalnega sladkorja in cimeta.
- Po daljši stranici narežemo navpično na 7 cm trakove. Po želji lahko narežemo ožje trakove in tako dobimo več polžkov.
- Vsak trak zavijemo v polžka in ga postavimo v pekač, ne preveč tesno enega ob drugem.
- Pustimo jih, da še 15 minut vzhajajo.
- Ogrejemo pečico na 180°C. Vzhajane pečemo 30 minut na srednjem vodilu.
- Medtem pripravimo premaz. Zamešamo sladkor v prahu, kislo smetano in vanili sladkor.
- Po 30 minutah cimetove polžke vzamemo iz pečice in jih premažemo s sladkim premazom.
- Postavimo jih nazaj v pečico in pečemo še 10 minut.
- Pečene vzamemo iz pečice in ponudimo še tople.
- Če ostanejo, so prav tako dobri hladni, tudi naslednji dan.
0 comments on “Kvašeni cimetovi polžki”Add yours →