
Za približno 30 štraub potrebujemo:
500 g mehke bele moke, 3 jajca, 40 g sladkorja, 20 g svinjske masti, 1 kozarček šnopsa ali belega vina, ščepec soli
In še: sladkor v prahu za posip, arašidovo olje (arašidovo jim da poseben okus, lahko je pa tudi sončnično) za cvrtje
- Pripravimo delovno površino na kateri bomo mesili.
- Moko presejemo na delovno površino.
- Dodamo sladkor, mast, belo vino in jajca.
- Vse dobro pregnetemo z dlanmi.
- Ko je masa dovolj elastična in homogena, brez grudic, testo razvaljamo na pomokani delovni površini.
- Debelina razvaljanega testa naj bo 2 mm.
- Testo razrežemo na pravokotnike.
- Vsak pravokotnik pa po sredini dolžine še zarežemo, vendar ne do robov. Po želji jih lahko obrnemo skozi zarezo, da dobijo bolj zanimivo obliko. (kot moje na fotografiji).
- Olje segrejemo v dovolj veliki in visoki ponvi.
- Ko je dovolj vroče, polagamo štraube v olje in počakamo, da se spodnja stran lepo zlato rumeno ocvre. Takrat jo obrnemo in počakamo, da je še ta stran enake barve.
- S penovko previdno pobiramo ocvrte štraube iz olja in jih polagamo na krožnik, ki smo ga predhodno obložili s papirnato brisačko, ki bo posrkala odvečno olje.
- Mlačne štraube posipamo s sladkorjem v prahu.

P.s. Štraube je zamesil , oblikoval in pod mojim budnim očesom ocvrl moj sin za šolsko nalogo iz gospodinjstva.
0 comments on “Nonine štraube ali krhki flancati”Add yours →