Ocvrti krompirjevi svaljki “Kifeljčki”

Ocvrti krompirjevi svaljki “Kifeljčki”, hrustljavo ocvrto krompirjevo testo. Okus, ki me vrne v otroštvo, ko je mama za kosilo pripravila kifeljčke z golažem. In sva s sestro z veseljem pomakali te kifeljčke v slasten golaž.

Potrebujemo (za 4 osebe kot priloga):

800gr rumenega krompirja, sol, 250gr moke (polovico bele, polovico ostre), 1 jajce, 1 žlica olja, ostra moka za posip, olje za cvrtje

Krompir olupimo, narežemo na kocke, solimo in skuhamo. Odcedimo. Še vročega pretlačimo skozi stiskalnik za krompir na pomokano delovno površino. Malce ga ohladimo.

Dodamo moko, ščepec ali dva soli, olje ter jajce.

Priprava testa
Ocvrti krompirjevi svaljki “Kifeljčki”

S prsti dobro premešamo. Če se nam zdi masa preveč lepljiva, dodamo še malce ostre moke, vendar ne pretiravamo.

mmmmmmm že nastajajo
Ocvrti krompirjevi svaljki “Kifeljčki”

Iz dobljene mase na pomokani deski ročno zvaljamo dolge svaljke debeline za en prst, iz katerih narežmo krajše svaljke, ki jih oblikujmo v črko U. Seveda pa lahko svaljke narežemo tudi na manjše blazinice in prihranimo oblikovanje, če le -tega nismo vešči.

Ko imamo vse svaljke oblikovane, jih posujemo z ostro moko.

Lahko pa jih povaljamo v koruznem zdrobu; tako bodo še bolj hrustljavi.

pravi kifeljčki
Ocvrti krompirjevi svaljki “Kifeljčki”

V ponvi segrejemo olje. Kifeljčke cvremo približno 6-8 minut (3-4 minute na vsaki strani) in jih postrežemo z golažem, zrezki v omaki, sirovo omako, paradižnikovo omako,…

Kifeljčki po mojem receptu so znotraj mehki, z okusom po krompirju, zunanja plast pa je hrustljava in zlato rjave barve. Če imate raje bolj kompaktne, dodajte še največ 100gr moke.

0 comments on “Ocvrti krompirjevi svaljki “Kifeljčki”Add yours →

Dodaj odgovor