Palačinke, tiste z okusom po jajcih

Palačinke, tiste z okusom po jajcih.Ta recept se pri nas prenaša iz roda v rod. Pekla jih je babica, peče jih moja mama. Pečem jih jaz in sedaj jih počasi že peče tudi moj sinček.

Palačinke, tiste z okusom po jajcih
Potrebujemo (za 10-12 palačink):

4 srednje velika sveža jajca, 2.5dl mleka, 8 ne preveč zvrhanih žlic moke, ščpec soli, olje

Za peko palačink vedno uporabljam najbolj sveža domača jajca.

V višji posodi z električnimi metlicami stepemo najprej jajca, dodamo mleko, sol in na koncu po žlicah moko.

V ponvi na maksimalni temperaturi segrejemo olje. Jaz ponev pred prvo peko naoljim, segrejem toliko, da se kadi in nato v skodelico odlijem odvečno maščobo, ki jo potem uporabim za namastitev ponve med peko.

Z zajemalko lepo v vrelo ponev vlijem maso, od zunanjega roba krožim proti notranjemu. Počakam, da masa zakrkne in palačinko obrnem na drugo stran.

Če se nam masa zdi preveč gosta, ker je odvisno od velikosti jajc, dodamo mleko.

Tako spečem 10-12 palačink premera približno 18-20 cm. Tako pripravljene palačinke so kompaktne.

Palačinke, tiste z okusom po jajcih

Meni so take palačinke okusne še prazne in tople. Drugače pa za nadev uporabim različne domače ali kupljene marmelade (marelična, jagodna, slivova, figova, kutina, gozdni sadeži,…), razne čokoladne namaze ali prelive, dobre so tudi z mešanico nepasirane skute in sladkorja, s smetano in sadjem, z mascarpone kremo in sadjem , vanilijevo kremo,… Jaz jih jem tudi s sirnim namazom.

Poleg tega pa so odlične z raznoraznimi nadevi in gratinirane.

Palačinke so res jed z nešteto nadevi.

Palačinke, tiste z okusom po jajcih
Print Friendly, PDF & Email