Pastirska pita

Moja pastirska pita je povsem preprosta, narejena samo iz mletega mesa in dobrega pire krompirja.

Za 4 osebe potrebujemo:

750 gr mletega svinjskega stegna (lahko pa uporabite tudi druge vrste mesa), 1 čebulo, olje, 1 strok česna, sol, poper, 1 žlica paradižnikovega koncentrata, vodo, 6 večjih krompirjev, maslo, mleko, riban parmezan

Na olju pocvremo sesekljano čebulo, dodamo mleto meso, ga popražimo, da dobi lepo rjavo barvo, dodamo strt česen, solimo in meso 45 minut dušimo. Medtem mu dolivamo kapljice vode, da se ne prismodi. Dodamo žlico paradižnikovega koncentrata, pokuhljamo in na koncu meso še popramo po okusu.

Med pripravo mesa olupimo krompir in ga razrežemo, vodo solimo ter krompir skuhamo do mehkega. Odcedimo, dodamo dober cm debelo rezino masla sobne temperature in krompir dobro pretlačimo. Dolijemo še mleko sobne temperature, količina po občutku oziroma po želji kako moker naj bo pire.

V keramični pekač najprej preložimo mleto meso in ga z žlico poravnamo. Posujemo z grobo ribanim parmezanom. Čez dodamo še pire krompir, ki ga ravnotako z žlico poravnamo, nato pa z vilico oblikujemo valove po katerih potresemo tanke rezine masla in ostružke parmezana.

Pečemo v pečici ogreti na 200°C približno 30 minut oziroma toliko, da postane vrhnja plast lepo zlato rjava.

0 comments on “Pastirska pitaAdd yours →

Dodaj odgovor