Pečena polnjena buča

Za tokratni recept sem izbrala masleno bučo, ki je podolgovate oblike. Spodnji, manjši del je okrogel in v njegovi sredini se skrivajo semena, ki jih odstranimo preden bučo pripravimo. Pri tej buči je večina mesa v zgornjem, podolgovatem delu. Večinoma ima meso buč okus podoben kostanju. Meso maslene buče pa je še prav posebej okusno. Jed lahko samostojno uživajo vegetarijanci, lahko pa jo ponudimo kot zelenjavno prilogo mesnim jedem.

Pečena polnjena buča

Za 2 osebi potrebujemo: 1 podolgovato masleno bučo, 2 manjša krompirja, 200 g kuhane čičerike, 100 g gorgonzole, 4 jž ribanega parmezana, 2 vejici rožmarina, sol, poper, oljčno olje

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija, enakomerno gretje spodaj/zgoraj.
  2. Pekač obložimo s papirjem za peko.
  3. Bučo operemo, obrišemo in jo prerežemo po dolžini na polovico.
  4. Izdolbemo vso seme in v njeno meso zarežemo vodoravne in navpične reze, da dobimo vzorec mreže.
  5. Bučo solimo, popramo, polijemo z nekaj kapljicami oljčnega olja in na vsako polovico dodamo manjšo vejico svežega rožmarina (lahko uporabimo tudi sušenega).
  6. Polovici buče postavimo na obložen pekač, ki ga postavimo v pečico na srednje vodilo.
  7. Medtem v slanem kropu skuhamo krompir. Ko je kuhan, ga odcedimo, olupimo in narežemo na manjše kocke.
  8. Pripravimo čičeriko (sveže kuhano ali iz konzerve).
  9. Ko je meso buče mehko (približno 45 do 50 minut), vzamemo iz pečice in z žlico previdno odstranimo meso buče od njenega olupka. Pazimo, da ohranimo olupek buče cel, saj ga bomo nadevali.
  10. Meso buče damo v skledo, dodamo na kocke narezan kuhan krompir in čičeriko.
  11. Solimo in popramo ter premešamo.
  12. Z žlico zajamemo nadev in ga nadevamo v oba ohranjena olupka buče.
  13. Dodamo še na kocke narezano gorgonzolo ali drugi mehki sir po našem okusu. Gorgonzola da jedi pikanten okus, zato priporočam prav to vrsto sira.
  14. Posujemo še z ribanim parmezanom.
  15. Prilijemo še par kapljic oljčnega olja.
  16. Obe polnjeni polovici buče postavimo nazaj v pečico, temperatura 190 stopinj Celzija in pečemo še dodatnih 10 – 15 minut, da se sir lepo stopi in jed dobi skorjico.
  17. Ponudimo takoj, ko vzamemo iz pečice.
Pečena polnjena buča

Pa dober tek!

Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si

0 comments on “Pečena polnjena bučaAdd yours →

Dodaj odgovor