Nonina zelenjavna mineštra je sestavljena iz različne zelenjave. Največkrat uporabimo tisto, ki jo imamo na razpolago doma, v času kuhanja. Ni nekega pravila, kaj mora in kaj ne sme biti v taki mineštri. Poseben okus pa ji doda maslo in parmezan, ki naredita zelenjavno mineštro precej bolj bogatega okusa.
Za 3 – 4 osebe potrebujemo: 2 srednje velika krompirja za kuhat (rumena sorta), 2 večja korenčka, pest graha, košček gomolja zelene (za 2 jušni žlici na kocke narezane gomoljne zelene), 1 manjši koren peteršilja, 1 čajno žličko rdečega pesta (lahko uporabite paradižnikov koncentrat, če pesta nimate doma), 1 zelen del lista svežega pora, šopek svežega peteršilja, maslo, oljčno olje, sol, šetraj, mešanica jušnih začimb, skodelica manjših testenin za juho, riban parmezan
Priprava:
- Krompir olupimo, narežemo na manjše kocke in ga operemo pod tekočo vodo.
- Posušimo ga na papirnati brisački.
- Korenček ostrgamo in narežemo na kolobarje.
- Prav tako storimo s korenom peteršilja.
- Gomolj zelene očistimo in narežemo na majhne kocke.
- Zamrznjen grah operemo pod tekočo vročo vodo.
- V loncu segrejemo maslo in na njem popražimo vso že pripravljeno zelenjavo.
- Po nekaj minutah solimo in zalijemo z vodo.
- Dodamo mešanico jušnih začimb, šetraj ter čajno žličko rdečega pesta.
- Pokrito kuhamo 30 -35 minut oziroma toliko časa, da se krompir dobro razkuha.
- Nato dodamo na kvadratke narezan list pora, sesekljan šopek peteršilja ter testenine za juho.
- Kuhamo še toliko časa, kolikor proizvajalec testenin priporoča njihovo kuhanje.
- Preverimo začinjenost in jo po okusu ojačamo.
- Zelenjavno mineštro pustimo, da 10 -15 minut odstoji.
- Vmešamo še jušno žlico parmezana.
- Medtem v opekaču za kruh opečemo rezine mlečnega kruha iz modela ali pripravimo krutončke, ki jih ponudimo poleg zelenjavne mineštre.
- Zelenjavno mineštro razdelimo v jušne skodelice in jo ponudimo.
Dober tek!
Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si
0 comments on “Nonina zelenjavna mineštra”Add yours →