Pražena svinjska jetra so jed, ki ima poseben okus, ki v ozadju malce pogreni, zato jih predvsem otroci ne obožujejo preveč. Odrasli veliko raje posegamo po njih, saj se dobro zavedamo, da ima njihovo uživanje pozitivne učinke na človeško telo.

Recept za pripravo:
Za 2 osebi potrebujemo: 500 g svinjskih jetr, 2 čebuli, 2 stroka česna, 2 jušni žlici sončničnega olja, 100 g masla, 75 ml rdečega vina (cabernet, merlot), 1 kavna žlička moke, sol, poper
Priprava:
- Svinjska jetra očistimo vseh belih delov, operemo, osušimo s papirnato brisačko in narežemo na tanjše rezine.
- Čebulo olupimo in narežemo na kolobarje.
- Česen olupimo in nalistamo.
- V večji ponvi segrejemo sončnično olje in maslo.
- Na maščobi z obeh strani popražimo narezana jetra.
- Ko so jetra z obeh strani lepo rjavo zapečena (3 minute na vsaki strani), dodamo na kolobarje narezano čebulo.
- Popražimo še čebulo (5 minut) in dodamo nalistana stroka česna, ter počakamo par sekund, da česen zadiši.
- Posujemo s kavno žličko moke ter premešamo.
- Zalijemo z rdečim vinom.
- Pokrito dušimo še 4 – 5 minut.
- Kuhališče ugasnemo.
- Solimo in popramo ter takoj postrežemo.
- Svinjska jetra v čebulni omaki ponudimo s pire krompirjem ali samo s svežim kruhom.

Dober tek!
Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si
0 comments on “Pražena svinjska jetra s čebulo in črnim vinom”Add yours →