Pecivo s slivami

Tokrat sem za vas pripravila pecivo s slivami. Gre za zelo rahel jajčni biskvit z dodatkom mletih mandljev. Nadev je pripravljen iz narezanih svežih sliv. Za hrustljavo povrhnjico pa poskrbijo lističi mandljev, rjav sladkor in cimet, ki se zelo lepo ujame s slivami.

Pecivo s slivami

Za pekač premera 28 – 30 cm potrebujemo: 500 g svežih sliv, 200 g moke, 150 ml olja, 150 g sladkorja, 50 ml mleka, 2 jajci, 1 zavitek vanili sladkorja, naribano lupinico 1 bio limone, ščepec soli, 3 jž mletih mandljev, ½ zavitka pecilnega praška, 30 g mandljev v lističih, 1 jž rjavega sladkorja, cimet

Priprava:

  1. Slive operemo, razpolovimo, odstranimo koščice in vsako polovico prerežemo po dolžini še na pol.
  2. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija, enakomerno gretje spodaj/zgoraj.
  3. V mešalniku z metlicami najprej stepemo jajca s sladkorjem in vanili sladkorjem.
  4. Med stalnim stepanjem dodamo naribano limonino lupinico in ščepec soli.
  5. Prilijemo mleko, nato še olje.
  6. Ko so sestavine homogeno povezane in je nastala penasta masa, mešalnik izklopimo.
  7. V maso vsujemo polovico mešanice moke in pecilnega praška, ki smo jo predhodno presejali skozi sito. Ta postopek lahko opravimo tudi neposredno v posodo z maso.
  8. Z lopatko najprej ročno vmešamo prvo polovico mešanice moke in pecilnega praška, takoj za tem pa še drugo polovico.
  9. Vmešamo še mlete mandlje. Pazimo, da v maso ne vmešamo preveč zraka.
  10. Pekač premažemo z maslom. Vanj vlijemo pripravljeno maso.
  11. Na maso razporedimo četrtine sliv. Posujemo z mandlji v lističih, rjavim sladkorjem in cimetom.
  12. Postavimo v predhodno ogreto pečico, na srednje rešeto in pečemo 40 – 45 minut.
  13. Mlačno pecivo lahko ponudimo s kepico vanilijevega sladoleda.

Prijetno sladkanje!

Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si

0 comments on “Pecivo s slivamiAdd yours →

Dodaj odgovor