Le kdo še ni poskusil s sirom polnjenih in ocvrtih (pohanih) palačink? To je meni ena najboljših jedi, ki nam jih je mama pripravljala za kosilo, ko sva s sestro še obiskovali šolo. Sestri s sirom in šunko, zame pa samo s sirom, ker nisem bila ljubiteljica mesnin. In pohane palačinke, čeprav sedaj jem tudi določeno meso, še vedno jem samo s sirom. Jed je odlična za vse vegetarijance, obožujejo jo tako otroci kot odrasli.
Potrebujemo: pečene palačinke po nam najljubšem receptu (mojega najdete na povezavi TUKAJ), mehki sir, ki se lepo topi (sama najraje uporabljam Livado ali Tilzit; lahko pa izberete edamec, gaudo, …), krušne drobtine, jajce, moko, olje za cvrtje
Priprava:
- Najprej pripravimo palačinke (po 2 na osebo, če bodo s prilogo).
- Nato vsako palačinko nadevamo z 2 tanjšima rezinama sira.
- Z robovi palačinke z leve in desne pokrijemo del nadeva in palačinko od spodaj navzgor zavijemo v rolico.
- Robove stisnemo z lesenimi zobotrebci, ki jih po cvrtju in pred serviranjem odstranimo.
- Vsako palačinko najprej povaljamo v moki, nato v jajcu in še v krušnih drobtinah.
- Segrejemo olje za cvrtje.
- Ko je temperatura primerna za cvrtje, ocvremo palačinke.
- Ocvrte odložimo na papirnato brisačko in takoj ponudimo.
Smetanovo-porova omaka za prilogo:
Potrebujemo: 1 manjši por, rezina masla, smetana za kuhanje, sol, poper
Priprava:
- Por očistimo narežemo na kolobarje in ga operemo.
- V manjšem loncu segrejemo maslo in dodamo na kolobarje narezan por.
- Na hitro podušimo.
- Prilijemo smetano za kuhanje in zgostimo do želene gostote.
- Rahlo solimo in popramo.
- Ponudimo poleg pohanih palačink.
Dober tek!
Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si
0 comments on “Pohane palačinke polnjene s sirom”Add yours →