Pomarančne miške

Miške so pri nas obvezna pustna sladica. Sama sem jih tokrat pripravila prvič. In moram povedati, da sem navdušena tako nad okusom kot nad videzom. Zato delim recept še z vami. Tudi otroci so nad njimi zelo navdušeni. In to je tisto, kar šteje.

Za 20 do 25 mišk potrebujemo:

280 g mehke fine moke, 60 g sladkorja, 1 jajce, 1 rumenjak, 100 g kisle smetane, 120 ml mleka sobne temperature, 12 g svežega kvasa, 2 jž ruma, naribana lupinica 1 bio pomaranče, 1 zavitek vanili sladkorja, ščepec soli, sladkor v prahu, olje za cvrtje

*če ne želite uporabiti pomarančne lupine, lahko izberete vanili sladkor z aromo pomaranče (dodate 2 zavitka) ali pa pomarančno aromo

Priprava:

 1. Sveži kvas postavimo na sobno temperaturo eno uro pred uporabo.
 2. Nato ga nadrobimo v mleko sobne temperature.
 3. Bio pomarančo operemo in naribamo. Pazimo, da ribamo samo oranžni del lupine, saj je bel grenak in bi pustil okus v ocvrtih miškah.
 4. V večjo skledo, kjer bomo mesili in vzhajali testo, presejemo moko.
 5. Dodamo jajce, rumenjak, rum, sladkor, naribano lupinico bio pomaranče, kislo smetano, ščepec soli in vanili sladkor.
 6. Dobro premešamo ter med mešanjem počasi prilijemo še mleko s kvasom.
 7. Dobro pregnetemo, da ne nastanejo grudice.
 8. Skledo pokrijemo s prozorno folijo za živila in nekje na toplem, kjer ni prepiha pustimo, da vzhaja nekaj ur (pustila sem 4 ure).
 9. Olje za cvrtje (arašidovo ali sončnično) segrejemo do temperature 170 stopinj Celzija. Če nimamo termometra, je to takrat, ko se po robu ponve pričnejo delati črtice.
 10. Še bolje pa je, če preverimo z lesenim nabodalom. Ko konico lesenega nabodalca potopimo v olje in z njim narišemo vzorec, se okrog njega v olju delajo mehurčki kot, da se cvre.
 11. Ko je torej olje dovolj vroče, si pomagamo z dvema daljšima žličkama (kot za ledeno kavo) in nad oljem oblikujemo kroglice, ki jih polagamo v olje.
 12. Miške obrnemo, ko vidimo, da so spodaj lepo zlato rjave barve. Nato jo še na ne ocvrti strani cvremo še kakšno minutko, oziroma, da postane enake barve tisti že ocvrti.
 13. Miške odstavljamo na papirnato brisačko, da popivna odvečno olje in jih še mlačne posujemo s sladkorjem v prahu.

0 comments on “Pomarančne miškeAdd yours →

Dodaj odgovor