Sadna krostata – slastna kremasto sadna sladica

Sadna krostata – slastna kremasto sadna sladica. Spodaj okusna krhka piškotna osnova, polna bogate vanilijeve kreme, po vrhu pa sveže sezonsko sadje. Prava poletna sladica!

Sadna krostata

Video recept na YouTube kanalu Sladko Slane Brbončice

Za okrogel pekač s snemljivim obodom 22 -24  cm

Za testo: 1 jajce srednje velikosti, 225 g bele moke, 25 g jedilnega škroba, 80 g sladkorja v prahu, 125 g masla Pomurskih mlekarn, naribana lupinica 1 bio limone, 1 jušna žlica limoninega soka, ščepec soli, 1 zavitek bourbon vanili sladkorja

Za kremo: 3 sveži rumenjaki (iz beljakov lahko naredimo beljakove vetrce), 250 ml smetane za stepanje Pomurskih mlekarn, 150 g sladkorja, 1 zavitek vanili sladkorja, 80 g moke, sok in naribana lupinica 1 bio limone Poleg tega potrebujemo še: mešano sveže sadje (nektarina, borovnice, maline, jagode, kiwi)

Priprava:

  1. V moko vmešamo maslo.
  2. Dodamo sladkor v prahu, vanili sladkor, ščepec soli, sok limone in nazadnje še jajce.
  3. Zamesimo, da dobimo gladko testo. Zavijemo v folijo in za 30 minut postavimo v hladilnik.
  4. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.
  5. Ohlajeno testo razvaljamo na debelino 3 – 4 mm.
  6. Pekač premažemo z maslom ali obdamo s peki papirjem.
  7. S testom obdamo dno pekača ter rob.
  8. Testo (tudi robove) enakomerno prebodemo z vilicami.
  9. Testo pokrijemo s peki papirjem. Ker bomo testo pekli »na slepo« peki papir obdamo s stročnicami, rižem ali si pomagamo z drugim manjšim pekačem.
  10. Na tak način testo pečemo 15 minut nato odstranimo »težo« ter peki papir ter pečemo odkrito še 5 minut, da dobi lepo zlato rumeno barvo.
  11. Vzamemo iz pečice in popolnoma ohladimo.

Pripravimo kremo:

  1. Smetano segrejemo. Pustimo, da rahlo zavre in odstavimo.
  2. Posebej razžvrkljamo rumenjake s sladkorjem, dodamo sok in naribano lupinico limone, ščepec soli ter moko.
  3. Maso razredčimo z mlačno smetano in nenehno mešamo..
  4. Postavimo na kuhališče in med stalnim mešanjem kremo zgostimo.
  5. Umaknemo iz kuhališča, pokrijemo s pvc folijo in kremo ohladimo.
  6. Ohlajeno kremo razporedimo po pečenem testu ter obložimo z narezanim svežim sadjem.
  7. Pripravljeno krostato postavimo vsaj za nekaj ur v hladilnik (še raje čez noč).
  8. Preden postrežemo naj 10 – 15 minut počiva na sobni temperaturi.
  9. Preden postrežemo rahlo posujemo s sladkorjem v prahu.
Sadna krostata
Print Friendly, PDF & Email