Rahle mesne polpetke – okusne in sočne so pripravljene iz mešanega govejega in svinjskega mesa. Sočnost teh pečenih polpetk sem dosegla tako, da sem jih med pečenjem “zalila” z jušno osnovo, ki sem jo pripravila z Biogetta zelenjavno mešanico.
Polpetke so se tako med peko lepo navzele okusa te domače zelenjavne mešanice, ki je pripravljena 100% iz sestavin z domačega vrta.
Biogetta zelenjavno mešanico lahko najdete na www.barbios.si
Za 4 osebe potrebujemo:
400 g govejega mletega mesa, 200 g svinjskega mletega mesa, 1 manjša žemljica (od par dni nazaj), 1 večje jajce, 3 jušne žlice ribanega parmezana, 3 jušne žlice mleka, 1 zravna čajna žlička Barbio’s Biogetta zelenjavne mešanice
Poleg tega potrebujemo še 250 ml vode v kateri zakuhamo 1 kavno žličko Biogetta zelenjavne mešanice
olje za pečenje
Priprava:
- Žemljico namočimo v vodi.
- V manjšem lončku zakuhamo vodo in 1 kavno žličko Biogetta zelenjavne mešanice.
- V večji skledi zamešamo obe vrsti mesa, dodamo žličko Biogetta zelenjavne mešanice, jajce, ožeto žemljico, mleko in riban parmezan.
- Z rokami sestavine dobro premešamo.
- Med dlanmi oblikujemo poljubno velike polpetke, moje so bile premera približno 6 cm.
- Oblikovane polpetke damo v ognjevarno posodo, v katero smo prilili olje in približno 4 – 5 jušnih žlic zakuhane Biogetta zelenjavne mešanice.
- Pekač postavimo v predhodno ogreto pečico na 180 stopinj Celzija – enakomerno gretje spodaj in zgoraj – na srednje vodilo pečice.
- Tako polpetke pečemo približno 20 minut.
- Nato jih prelijemo s sokom od pečenja in pečemo dalje.
- Vmes počasi prilivamo še preostanek zakuhane Biogetta zelenjavne mešanice.
- Predvideni čas pečenja je 60 minut, odvisno od velikosti polpetk.
- Pečene so takrat, ko je njihova povrhnjica lepo zlato rjave barve. Ko nanje pritisnemo z vilicami mora skorjica biti hrustljava, sredica pa mehka.
- Pečene vzamemo iz pečice in sok od pečenja prelijemo v manjši lonec.
- Na zmernem ognju sok zgostimo, da postane rahlo rjav. Če se nam zdi preveč redek (meni se ni) dodamo ščepec moke in dobro premešamo, da ne nastanejo grudice.
- Polpetke serviramo na krožnik, jaz sem najprej dodala žlico omake in nato polpetke, lahko pa jih z omako prelijete.
- Poleg sem pripravila kuhan mlad krompir, ki sem ga na koncu popekla v drobtinicah.
0 comments on “Rahle mesne polpetke – okusne in sočne”Add yours →