Rahle mesne polpetke – okusne in sočne

Rahle mesne polpetke – okusne in sočne so pripravljene iz mešanega govejega in svinjskega mesa. Sočnost teh pečenih polpetk sem dosegla tako, da sem jih med pečenjem “zalila” z jušno osnovo, ki sem jo pripravila z Biogetta zelenjavno mešanico.

Polpetke so se tako med peko lepo navzele okusa te domače zelenjavne mešanice, ki je pripravljena 100% iz sestavin z domačega vrta.

Biogetta zelenjavno mešanico lahko najdete na www.barbios.si

Rahle mesne polpetke – okusne in sočne

Za 4 osebe potrebujemo:

400 g govejega mletega mesa, 200 g svinjskega mletega mesa, 1 manjša žemljica (od par dni nazaj), 1 večje jajce, 3 jušne žlice ribanega parmezana, 3 jušne žlice mleka, 1 zravna čajna žlička Barbio’s Biogetta zelenjavne mešanice

Poleg tega potrebujemo še 250 ml vode v kateri zakuhamo 1 kavno žličko Biogetta zelenjavne mešanice

olje za pečenje

Priprava:

  1. Žemljico namočimo v vodi.
  2. V manjšem lončku zakuhamo vodo in 1 kavno žličko Biogetta zelenjavne mešanice.
  3. V večji skledi zamešamo obe vrsti mesa, dodamo žličko Biogetta zelenjavne mešanice, jajce, ožeto žemljico, mleko in riban parmezan.
  4. Z rokami sestavine dobro premešamo.
  5. Med dlanmi oblikujemo poljubno velike polpetke, moje so bile premera približno 6 cm.
  6. Oblikovane polpetke damo v ognjevarno posodo, v katero smo prilili olje in približno 4 – 5 jušnih žlic zakuhane Biogetta zelenjavne mešanice.
  7. Pekač postavimo v predhodno ogreto pečico na 180 stopinj Celzija – enakomerno gretje spodaj in zgoraj – na srednje vodilo pečice.
  8. Tako polpetke pečemo približno 20 minut.
  9. Nato jih prelijemo s sokom od pečenja in pečemo dalje.
  10. Vmes počasi prilivamo še preostanek zakuhane Biogetta zelenjavne mešanice.
  11. Predvideni čas pečenja je 60 minut, odvisno od velikosti polpetk.
  12. Pečene so takrat, ko je njihova povrhnjica lepo zlato rjave barve. Ko nanje pritisnemo z vilicami mora skorjica biti hrustljava, sredica pa mehka.
  13. Pečene vzamemo iz pečice in sok od pečenja prelijemo v manjši lonec.
  14. Na zmernem ognju sok zgostimo, da postane rahlo rjav. Če se nam zdi preveč redek (meni se ni) dodamo ščepec moke in dobro premešamo, da ne nastanejo grudice.
  15. Polpetke serviramo na krožnik, jaz sem najprej dodala žlico omake in nato polpetke, lahko pa jih z omako prelijete.
  16. Poleg sem pripravila kuhan mlad krompir, ki sem ga na koncu popekla v drobtinicah.
Print Friendly, PDF & Email