Selmini vipavski štruklji

Selmini vipavski štruklji. Nadev iz skute in mletih orehov z dodatkom rozin namočenih v rumu, vse skupaj zavito v kvašeno testo.

Štruklji so slovenska tradicionalna jed in kot taki so skoraj povsod polnjeni z orehi in skuto ali samo z eno od teh dveh sestavin. Seveda pa ima skoraj vsaka hiša za tradicionalno jed svojo različico. In tako potem nastanejo raznorazni štruklji, ki se pa dejansko skoraj ne razlikujejo.

Potrebujemo:

Za kvašeno testo: 500 gr moke, 1/2 kocke vsežega kvasa, 2 rumenjaka, 100 gr sladkorja, 80 gr masla, 1 žlico kisle smetane, naribano lupinico 1/2 bio limone, ščep soli, 2 dl mleka

Za nadev: 350 gr nepasirane skute, sneg iz 2 beljakov, 150 gr sladkorja, 150 gr rozin (namočenih v rumu), 200 gr mletih orehov, 1 kavna žlička cimeta, 1 dcl smetane za stepanje, 100 gr masla, 5 žlic drobtin

 

V toplo mleko zdrobimo kvas, dodamo žlico sladkorja ter potresemo z žlico moke. Pustimo, da se kvas aktivira. Vse ostale sestavine damo v skledo, v kateri bomo mesili. Ko je kvasec pripravljen, ga prilijemo k ostalim sestavinam in zamesimo testo. Testo dobro zamesimo. Pokrijemo ga s toplo krpo in pustimo vzhajati 1 uro.

Medtem pripravimo nadev. Na maslu popražimo drobtine. Segrejemo smetano, vendar jo ne zavremo, dodamo 50 gr sladkorja in mlete orehe. Dobro premešamo in dodamo drobtine. Odstavimo in ohladimo. Ko je ohlajeno na rahlo vmešamo še sneg iz beljakov in cimet.

Skuto v skledi zamešamo z jajcem, 100 gr sladkorja in odcejenimi rozinami.

Testo razvaljamo na 1 cm debelo in prerežemo na polovico, da dobimo dva pravokotnika, za dva štruklja. Vsak pravokotnik namažemo s polovico skutnega nadeva ter enakomerno potresemo z žličkami orehovega nadeva. Zavijemo kot potico. Štrukelj narahlo zavijemo v moker prtiček, ki ga gosto posujemo s krušnimi drobtinami, da se testo med kuhanjem ne sprime ob prtiček ter ob straneh dobro zavežemo (naredimo obliko podolgovate karamele), vmes zavežemo toliko, da se nam krpa med kuhanjem ne odpira. Zavite surove štruklje pustimo še enkrat vzhajati približno 45 minut na toplem.

V večjem loncu zavremo vodo. Vzhajane štruklje položimo v vrelo vodo z vzhajano stranjo navzdol. V pokritem loncu jih kuhamo 40 minut. Kuhane takoj odvijemo.

Štruklje narežemo na približno centimeter in pol debele rezine. Prelijemo jih z na maslu popraženimi drobtinami, posujemo s sladkorjem in po želji še s cimetom.

Če bi pa želeli nadev samo iz skute z rozinami, ga pripravite tako:

500 gr nepasirane skute, 1 rumenjak, 1 spenjen beljak, 100 gr sladkorja, 100 ml smetane za stepanje, cimet, 100 gr masla, drobtine.

Vse sestavine razen snega iz beljaka premešate. Sneg dodate na koncu. Čisto narahlo ga vmešate. Testo najprej premažete z maslom, posujete z drobtinami, nato premažete testo s skutnim nadevom.

 

Print Friendly, PDF & Email