Moja babica, z Goričkega doma, nam je vedno pripravila šterc. Jaz sem mu danes dodala jagodičje in nastala je zelo okusna in za oko privlačna sladica.
Za 2 osebi (ponev premer 20 cm) potrebujemo: 3 jajca, 5 – 6 jž moke (odvisno od velikosti jajc – masa ne sme biti preveč gosta, malo manj kot za palačinke), 3 jž sladkorja, 2 dl mleka, maslo, krem maslo, naribana lupinica in sok 1 bio limone, sladkor v prahu, 125 g borovnic, 250 g jagod
Priprava:
- Jagode in borovnice operemo in osušimo na papirnati brisački. Jagode narežemo na manjše koščke.
- Jajca, sladkor in ščepec soli razžvrkljamo z ročno metlico, da nastane penasta zmes.
- Dodamo presejano moko, mleko in z ročno metlico stepamo toliko časa, da v masi ni grudic.
- V ognjevarno ponev damo žlico masla in segrejemo v pečici, ki smo jo prej ogreli na 220°C.
- Ko je maslo vroče, v ponev vlijemo jajčno zmes.
- Po vrhu potresemo polovico jagod in borovnic.
- Pečemo 10 – 12 minut, oziroma toliko časa, da postanejo robovi zlato rjavi.
- Medtem, ko se peče, zamešamo 2 žlici kremnega masla, 1 jž medu, naribano limonino lupinico in 2 jž iztisnjenega soka limone.
- Ko je šterc z jagodičjem pečen, ga premažemo s pripravljenim namazom iz kremnega masla.
- Dodamo preostalo jagodičje in posujemo s sladkorjem v prahu.
- Sladico postrežemo toplo.
- V toplejših dneh se zraven prilega še kepica vanilijevega sladoleda.
0 comments on “Šterc s sadjem”Add yours →