Tiramisu torta

Tiramisu torta. Tradicionalna italijanska slaščica tokrat v obliki hladne torte, brez pečenja. Vaše brbončice bo prevzela z okusom kave in sira mascarpone, kateremu dodate žlico ruma. Popolna torta za poletna praznovanja.

tiramisu torta
Potrebujemo (za pekač s snemljivim obodom premera 24 cm):

Piškotno dno: 120 g savoiardi keksov, 80 g masla sobne temperature, 3 jušne žlice kave

Mascarpone krema: 500 g sira mascarpone, 3 jajca, 80 g sladkorja, 5 lističev želatine, 3 jušne žlice polnomastnega mleka, 1 jušna žlica ruma

Kavna krema: 500 ml smetane za stepanje, 70 g sladkorja v prahu, 2 skodelici kave, 6 lističev želatine

Za dekoracijo: 150 ml stepene smetane, 1 jušna žlica sladkorja v prahu (ni nujno), kakav v prahu, savoiardi keksi (jaz sem porabila 3 zavojčke)

tiramisu torta
  1. Najprej pekač s snemljivim obodom obložimo s peki papirjem.
  2. Nato savoiarde odrežemo čimbolj ravno na želeno višino, ostanke keksov pa porabimo za piškotno dno. Manjkajočo težo do 120g dodamo.
  3. Skuhamo kavo za dve osebi. Maslo vzamemo iz hladilnika, da postane mehko.
  4. Za piškotno dno najprej zmeljemo ali z valjarjem v vrečki zdrobimo savoiarde. V skledi jih zamešamo skupaj z maslom in 3 jušnimi žlicami kave. Predenemo jih na dno pekača ter s hrbtno stranjo jušne žlice enakomerno porazdelimo in potlačimo ob dno. Postavimo v hladilnik, kjer naj se ohlaja vsaj 30 minut.
  5. Medtem pripravimo mascarpone kremo. V mrzli vodi namočimo lističe želatine, da nabreknejo. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg in ga postavimo v hladilnik. Rumenjake zamešamo skupaj s sladkorjem v rahlo, svetlo kremo. Dodamo mascarpone in rum ter še nekaj časa mešamo.
  6. Segrejemo 3 jušne žlice mleka in v njih raztopimo ožete lističe želatine, ki jih nato takoj dodamo v kremo in premešamo. Na koncu ročno vmešamo še sneg iz beljakov. To storimo previdno, mešamo odspodaj navzgor, da nam sneg ne razpade in ostane krema puhasta. Kremo prelijemo na piškotno dno, površino lepo poravnamo in postavimo za približno 2 uri v hladilnik (priporočam 3 stopinje Celzija), da se strdi.
  7. Malo preden minejo dve uri pripravimo še kavno kremo. V mrzli vodi namočimo še 6 lističev želatine, da nabreknejo.
  8. Smetano stepemo skupaj s sladkorjem. Sladkor lahko tudi izpustimo, če nam ni všeč sladka smetana. Segrejemo preostalo kavo in v njej raztopimo ožete lističe želatine. Kavo rahlo ohladimo in vmešamo v smetano. To naredimo ročno, z lopatko. Krema bo precej tekoča, a se bo s pomočjo želatine čez noč strdila.
  9.  Kavno kremo prelijemo čez mascarpone kremo in postavimo nazaj v hladilnik.
  10. Naslednje jutro pripravimo še stepeno smetano za dekoracijo. Torti najprej odstranimo obod ter peki papir. Prestavimo jo na servirni krožnik (če niste prepričani, da vam jo bo uspelo prenesti na krožnik, to storite kar skupaj s spodnjim delom pekača. Nato torto obložimo s skrajšanimi savoiardi keksi, ki jih zavežemo z okrasnim trakom. Torto nato posujemo s kakavom v prahu, z dresirno vrečko okrasimo torto s smetano. Vzorec naredimo po želji. Smetano nato še dodatno posujemo s kakavom v prahu.
tiramisu torta

Nasvet:
Poleti se velikokrat zgodi, da smetano stepamo preveč toplo in nam ne uspe, če vidimo, da se po 4 minutah ne začne strjevati, ji dodamo utrjevalec za smetano, da rešimo zagato preden začne nastajati maslena, takrat je namreč ne reši niti utrjevalec več.
Za pravilno stepanje smetane velja pravilo, da mora biti dovolj hladna, temperatura tja do 4 stopinje Celzija, smetano za dekoracijo stepamo na najhitrejšo stopnjo mešalca in v čim ožji posodi.

tiramisu torta

 

 

 

0 comments on “Tiramisu tortaAdd yours →

Dodaj odgovor