
Tiramisu je italijanska klasična sladica s katero nikoli ne zgrešite, sploh pri ljubiteljih kave.
Potrebujemo: 6 svežih jajc, 500g mascarpone sira, 140g sladkorja, 2 jušni žlici dobrega ruma, 350g Savoiardi keksov, črna kava za 6 oseb, kakav v prahu, pekač formata 30×21 cm (približno)
Pomembno: Za mascarpone vedno uporabljajte najbolj sveža jajca, ki ste jih pred uporabo hranili v hladilniku.
Priprava:
- Ločimo rumenjake od beljakov.
- K rumenjakom dodamo 70 g kristalnega sladkorja in z električnim mešalnikom 5 min stepamo, da dobimo svetlo kremo, dodamo še dve žlici ruma in premešamo.
- Na koncu vmešamo še 500g mascarpone sira.
- Nato iz beljakov stepemo trd sneg. Stepamo ga 10 min, dodamo 70 g kristalnega sladkorja in na hitro premešamo.
- Z ročno metlico v rumenjake dodamo sneg in res hitro premešamo od spodaj navzgor.
- Kremo postavimo v hladilnik.
- Skuhamo črno kavo za 6 oseb, jo precedimo in malce ohladimo.
- Savoiarde enega za drugim pomočimo na hitro v kavo, pazite, ker hitro “pijejo” kavo in če so preveč mokri tiramisu razpada, ko delimo porcije. Jaz vedno namočim polovico Savoiarda po dolžini in ga nato s suho stranjo položim v pekač.
- Ko je dno pekača prekrito s keksi, jih prekrijemo s polovico jajčne kreme.
- Nato še enkrat ponovimo postopek s keksi in s kremo.
- Na koncu čez kremo posipamo kakav v prahu.
Tiramisu vedno pripravimo večer preden ga bomo ponudil, da se krema dobro ohladi in zakrkne ter da se sestavine med seboj povežejo.
[mailerlite_form form_id=2]

*Nasvet za vse tiste, ki ne prenesete surovih jajc v sladici
Če želite, lahko pripravite tiramisu’ samo z rumenjaki, ki jih toplotno obdelate nad vodno kopeljo in si tako ne povzročate težav s surovimi jajci.
Postopek priprave rumenjakov nad vodno kopeljo je sledeč.
- Rumenjake ločimo od beljakov in jih v manjši skodelici ali loncu, ki bo primeren mere, da ga bomo postavili na lonec z vrelo vodo (po italijansko bagno maria, po naše vodna kopel) zmešamo skupaj s sladkorjem. Uporabimo ročno metlico.
- Mešamo toliko časa, da dobimo svetlo kremasto zmes.
- V drugem loncu segrejemo vodo, ki pa ne sme zavreti. Ko je voda vrela, zmanjšamo temperaturo kuhališča in postavimo na ta lonec tistega s sladkimi rumenjaki
- Z ročno metlico zmes rumenjakov in sladkorja mešamo 10 – 15 minut, da krema postane žametna in puhasta. Pozorni moramo biti, da voda v spodnjem loncu ne vre.
- Lonec s kremo postavimo v večji lonec z mrzlo vodo za 3 – 4 minute, da se krema med mešanjem ohladi.
- Ko je krema ohlajena jo vmešamo v mascarpone in nadaljujemo s pripravo tiramisu’-ja.
- Krema sicer ne bo tako puhasta kot pri temu na fotografiji, ker ne bo vsebovala snega iz beljakov. Bo pa sladica vseeno okusna in rumenjaki bodo pasterizirani.

0 comments on “Tiramisu”Add yours →