Za štiri osebe potrebujemo:
5 manjših krompirjev ter isto težo graha, svež peteršilj, olje, moko, vodo, sol in kislo smetano.
Krompir olupimo in zrežemo na majhne kocke. Če uporabimo zmrznjen grah, ga operemo pod vrelo vodo ter ga dodamo h krompirju. Prilijemo vodo, solimo ter skuhamo do mehkega, malce pred koncem kuhanja dodamo sesekljan peteršilj (jaz ga dam kar šopek svežega, ker imam rada, da je čutiti njegov okus). Na malce olja naredimo belo prežganje z moko. To zadnje lahko tudi izpustite. Prežganje dodamo h grahu in krompirju ter malce pokuhamo. Odstavimo in ohladimo. Poskusimo, če je dovolj slano. Zatem s paličnim mešalnikom juho spasiramo, da dobimo nežno žametno jed.
Ko grahovo spasiranko razdelimo v skodelice ali krožnike, na sredino vsake dodamo žlico kisle smetane in vejico svežega peteršilja.
0 comments on “Žametna grahova juha”Add yours →