Clafoutis z marelicami – znana francoska sladica, ki je sicer v osnovi pripravljena iz črnih češenj, a jo sladokusci pripravijo tudi z ostalim sadjem.
Video recept
Potrebujemo:
Za keramični pekač premera 28 cm
Potrebujemo: 3 jajca sobne temperature, 80g kristalnega sladkorja, naribana lupinica 1 bio limone, 90g mehke moke, 40g masla Pomurskih mlekarn (sobne temperature), 200ml polnomastnega mleka Pomurskih mlekarn, ščepec soli, 400g marelic, 20ml pomarančnega soka
Potrebujemo še: keramični pekač, 10g masla Pomurskih mlekarn za premaz pekača, 30g sladkorja za posip pekača
Čas priprave: 20 minut
Čas pečenja: 55 minut
Priprava:
1. Marelice operemo, razpolovimo, odstranimo koščico in vsako polovico narežemo na dve rezini.
2. Jajca in sladkor zamešamo v penasto kremo, da dobimo dvojni volumen od prvotnega. Dodamo naribano limonino lupinico ter maslo. Nato skozi sito vmešamo še moko. Dobro premešamo in pazimo, da ne nastanejo grudice.
3. Dodamo sol, ne preveč hladno mleko in mešamo, da dobimo bolj tekočo in gladko zmes. Nazadnje vmešamo še pomarančni sok.
4. Keramični pekač namažemo z maslom in potresemo s kristalnim sladkorjem. V krogu pekač zapolnimo z rezinami marelic.
5. Zmes rahlo premešamo ter prelijemo čez rezine marelic.
6. Postavimo v predogreto pečico na 180 stopinj Celzija za 55 minut.
7. Ohladimo ter postrežemo še mlačno, še prej pa posujemo s sladkorjem v prahu.
Klasičen francoski clafoutis je s češnjami, pripravimo pa ga lahko tudi z drugim sezonskim sadjem (marelice, breskve, slive,…), izven sezone pa lahko uporabimo vloženo sadje.
Struktura pečenega peciva je malenkost trša od pudinga. Pecivo ponudimo še mlačno, z žličko.
Hranimo pokrito v hladilniku največ 2 dni. Pecivo lahko tudi zamrznemo.
0 comments on “Clafoutis z marelicami”Add yours →