Clafoutis. Zelenjavno – sirni. In slan.

Clafoutis. Zelenjavno – sirni. In slan. Zakaj pa ne? Če lahko palačinke, ki so podobna masa tej za francoski Clafoutis, tako sladke kot slane, pa poskusimo še to jed v slani različici. S sirom in zelenjavo seveda!

In sem testirala. Za moj okus, je jed prestala test z odlično oceno. Sama namreč bolj obožujem slane jedi, kot sladice.

Clafoutis. Zelenjavno – sirni. In slan.

Za pekač premera 28 cm:

3 jajca, 2 ščepca soli, 80 g ribanega parmezana, 90 g moke, 100 ml polnomastnega mleka, 150 ml smetane za stepanje, 80 g ribanega sira (lahko Livada, Tilzit, Gauda, Cheddar,…), 5 – 6 srednje velikih svežih šampinjonov, pest češnjevih paradižnikov, 1 mozzarella, origano, nekaj svežih lističev bazilike, oljčno olje, maslo za premaz pekača

Clafoutis. Zelenjavno – sirni. In slan.

Priprava:

  1. Očistimo in operemo zelenjavo. Mini paradižnike prerežemo na polovico. Šampinjone narežemo na malce debelejše rezine oziroma na polovico, če so majhni.
  2. V slanem kropu jih blanširamo in odcedimo ter ohladimo.
  3. Drobno naribamo parmezan. Mehki sir na grobo. Mozzarello odcedimo ter narežemo na majhne koščke.
  4. V skledi najprej z električnim mešalnikom stepamo jajca. Nekje 5 – 7 minut, da narastejo na dvojno količino.
  5. Nato dodamo sol in riban parmezan ter mehki sir.
  6. Vmešamo še presejano moko in mešamo toliko časa, da ni grudic.
  7. Med mešanjem najprej vlijemo mleko nato še smetano.
  8. Pekač namažemo z maslom in vanj vlijemo maso.
  9. Dodamo zelenjavo in na kocke narezano mozzarello.
  10. Paradižnike dodatno rahlo solimo, čez vse pa posujemo origano.
  11. Pečemo 25 minut v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija, na srednjem nivoju pečice.
  12. Naslednjih 5 – 10 minut pečemo s funkcijo žar, da Clafoutis dobi lepo zlato rjavo barvo. V kolikor te funkcije nimamo, temperaturo pečice rahlo zvišamo.
  13. Pečenega posujemo s svežimi lističi bazilike.
  14. Na krožniku pa mu po okusu prilijemo nekaj kapljic oljčnega olja.
Clafoutis. Zelenjavno – sirni. In slan.
Clafoutis. Zelenjavno – sirni. In slan.
Clafoutis. Zelenjavno – sirni. In slan.

Recept za sladek Clafoutis z marelicami najdete na povezavi

0 comments on “Clafoutis. Zelenjavno – sirni. In slan.Add yours →

Dodaj odgovor