Clafoutis. Zelenjavno – sirni. In slan. Zakaj pa ne? Če lahko palačinke, ki so podobna masa tej za francoski Clafoutis, tako sladke kot slane, pa poskusimo še to jed v slani različici. S sirom in zelenjavo seveda!
In sem testirala. Za moj okus, je jed prestala test z odlično oceno. Sama namreč bolj obožujem slane jedi, kot sladice.
Za pekač premera 28 cm:
3 jajca, 2 ščepca soli, 80 g ribanega parmezana, 90 g moke, 100 ml polnomastnega mleka, 150 ml smetane za stepanje, 80 g ribanega sira (lahko Livada, Tilzit, Gauda, Cheddar,…), 5 – 6 srednje velikih svežih šampinjonov, pest češnjevih paradižnikov, 1 mozzarella, origano, nekaj svežih lističev bazilike, oljčno olje, maslo za premaz pekača
Priprava:
- Očistimo in operemo zelenjavo. Mini paradižnike prerežemo na polovico. Šampinjone narežemo na malce debelejše rezine oziroma na polovico, če so majhni.
- V slanem kropu jih blanširamo in odcedimo ter ohladimo.
- Drobno naribamo parmezan. Mehki sir na grobo. Mozzarello odcedimo ter narežemo na majhne koščke.
- V skledi najprej z električnim mešalnikom stepamo jajca. Nekje 5 – 7 minut, da narastejo na dvojno količino.
- Nato dodamo sol in riban parmezan ter mehki sir.
- Vmešamo še presejano moko in mešamo toliko časa, da ni grudic.
- Med mešanjem najprej vlijemo mleko nato še smetano.
- Pekač namažemo z maslom in vanj vlijemo maso.
- Dodamo zelenjavo in na kocke narezano mozzarello.
- Paradižnike dodatno rahlo solimo, čez vse pa posujemo origano.
- Pečemo 25 minut v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija, na srednjem nivoju pečice.
- Naslednjih 5 – 10 minut pečemo s funkcijo žar, da Clafoutis dobi lepo zlato rjavo barvo. V kolikor te funkcije nimamo, temperaturo pečice rahlo zvišamo.
- Pečenega posujemo s svežimi lističi bazilike.
- Na krožniku pa mu po okusu prilijemo nekaj kapljic oljčnega olja.
Recept za sladek Clafoutis z marelicami najdete na povezavi
0 comments on “Clafoutis. Zelenjavno – sirni. In slan.”Add yours →