Clafoutis z marelicami

Clafoutis z marelicami – znana francoska sladica, ki je sicer v osnovi pripravljena iz črnih češenj, a jo sladokusci pripravijo tudi z ostalim sadjem.

Video recept

Potrebujemo:

Za keramični pekač premera 28 cm

Potrebujemo: 3 jajca sobne temperature, 80g kristalnega sladkorja, naribana lupinica 1 bio limone, 90g mehke moke, 40g masla Pomurskih mlekarn (sobne temperature), 200ml polnomastnega mleka Pomurskih mlekarn, ščepec soli, 400g marelic, 20ml pomarančnega soka
Potrebujemo še: keramični pekač, 10g masla Pomurskih mlekarn za premaz pekača, 30g sladkorja za posip pekača

clafoutis z marelicami

Čas priprave: 20 minut
Čas pečenja: 55 minut

Priprava:
1. Marelice operemo, razpolovimo, odstranimo koščico in vsako polovico narežemo na dve rezini.

clafoutis z marelicami

2. Jajca in sladkor zamešamo v penasto kremo, da dobimo dvojni volumen od prvotnega. Dodamo naribano limonino lupinico ter maslo. Nato skozi sito vmešamo še moko. Dobro premešamo in pazimo, da ne nastanejo grudice.

clafoutis z marelicami
clafoutis z marelicami
clafoutis z marelicami
clafoutis z marelicami
clafoutis z marelicami

3. Dodamo sol, ne preveč hladno mleko in mešamo, da dobimo bolj tekočo in gladko zmes. Nazadnje vmešamo še pomarančni sok.

clafoutis z marelicami
clafoutis z marelicami

4. Keramični pekač namažemo z maslom in potresemo s kristalnim sladkorjem. V krogu pekač zapolnimo z rezinami marelic.

clafoutis z marelicami
clafoutis z marelicami
clafoutis z marelicami

5. Zmes rahlo premešamo ter prelijemo čez rezine marelic.

clafoutis z marelicami

6. Postavimo v predogreto pečico na 180 stopinj Celzija za 55 minut.

clafoutis z marelicami

7. Ohladimo ter postrežemo še mlačno, še prej pa posujemo s sladkorjem v prahu.

clafoutis z marelicami

Klasičen francoski clafoutis je s češnjami, pripravimo pa ga lahko tudi z drugim sezonskim sadjem (marelice, breskve, slive,…), izven sezone pa lahko uporabimo vloženo sadje.
Struktura pečenega peciva je malenkost trša od pudinga. Pecivo ponudimo še mlačno, z žličko.
Hranimo pokrito v hladilniku največ 2 dni. Pecivo lahko tudi zamrznemo.

Print Friendly, PDF & Email