Fižol in zelje

Fižol in zelje

Fižol in zelje, enolončnica s kislim zeljem ,ki je primerna za hladne jesenske dni.

Ta enolončnica me s svojim okusom vrne v otroške dni, ko jo je pripravljala moja babica.

Potrebujemo:

1/2kg kislega zelja, 1/2 kuhanega fižola (priporočam kuhanega doma), olje, svinjsko mast, moko, mleto sladko rdečo papriko, sol, poper in domačo mešanico jušnih začimb

Najprej skuhamo fižol, v drugem loncu pa oparimo zelje. Pri zelju je odvisno od kislosti ali ga prej operemo ali ne. Jaz ga ponavadi ne, ker imam to srečo, da nikoli ne naletim na pretirano kislega.

Ko imamo ti dve sestavini kuhani, damo v en lonec skupaj, odcejeno zelje in fižol skupaj z vodo v kateri se je kuhal ter dve zajemalki vode od zelja. Ostalo vodo od zelja prihranimo.

V ponvi segrejemo malce olja in žlico svinjske masti, ko je vroče dodamo 1-2 žlici moke in jo med hitrim mešanjem zarumenimo. Ponev odstranimo in počakamo minutko, da se moka med nenehnim mešanjem ohladi. Nato dodamo 1 žlico mlete sladke paprike in na hitro premešamo.

Dodamo k fižolu in zelju, ki ju skupaj že kuhamo v loncu. Vse dobro premešamo in pustimo, da rahlo vre približno 30 minut. Dodamo poper in po okusu mešanico jušnih začimb ter poskusimo, če je potrebno dodati še sol oziroma nekaj kisle vode od zelja, če se nam zdi, da je premalo kislo.

Jaz to enolončnico kuham še nekje 40-45 minut po tistem, ko sem združila fižol in zelje, zato da se vse sestavine med seboj povežejo. Pa tudi pustim, da dobro povre, ker imam rada, da je fajn gosta.

Kot vse enolončnice, je tudi ta najboljša, ko je postana. V hladilniku lahko stoji 4-5 dni, vendar ponavadi v 2 dneh poide.

Ob serviranju jo lahko ponudimo z žlico kisle smetane ter dobrim hrustljavi kruhki kruhom.

0 comments on “Fižol in zeljeAdd yours →

Dodaj odgovor