Gratinirana zelenjava iz pečice je jed, ki jo lahko ponudimo samostojno ali kot zelenjavno prilogo različnim jedem. Tako mesnim kot tudi ostalim.
Potrebujemo (za 2 osebi):
1 manjšo cvetačo, 2 rdeči koničasti papriki, 1 manjši por, 1 manjši jajčevec, 6 listov treviškega radiča, 2 stroka česna, oljčno olje, sol, riban sir edamec, 4 žlice kisle smetane, 2 rumenjaka
Priprava:
- Cvetačo očistimo in razdelimo na cvetove. Pod vodo jih operemo in oparimo v slanem kropu (cca. 10 minut). Odcedimo.
- Ostalo zelenjavo prav tako očistimo. Papriko narežemo na večje kose, por na 2 cm rezine (celo steblo), radič na trakove. Tudi to zelenjavo operemo.
- Jajčevec najprej narežemo na 1 cm kolobarje, nato pa vsakega narežemo na 4 enake dele (“trikotnike”). Rahlo solimo.
- V večji ponvi segrejemo oljčno olje. Na vročem olju najprej z obeh strani opečemo jajčevce, nato dodamo vso ostalo zelenjavo.
- Dodamo še nalistan česen.
- Solimo in pokrito dušimo 10 minut.
- Pripravimo pekač. Jaz najraje uporabljam keramičnega ali steklenega.
- V izbran pekač predenemo vso zelenjavo.
- V skodelici zamešamo rumenjake in kislo smetano.
- Naribamo sir in ga posujemo po zelenjavi.
- Čez nato prelijemo mešanico rumenjakov in kisle smetane.
- Zelenjavo gratiniramo v pred ogreti pečici ( 200 stopinj C) približno 20 – 25 minut, oziroma toliko, da se naredi zlato rjava skorjica.
0 comments on “Gratinirana zelenjava iz pečice”Add yours →