Humus Bella Italia

Humus, cenjen namaz, ki je poleg izvrstnega okusa predvsem zelo zdrav.  Narejen je iz čičerike, ki je osnovna sestavina tega namaza. Jaz sem osnovni različici dodala še pesto rosso, ker je tako mojim brbončicam bolj polnega okusa.

humus
Za manjšo skodelico namaza potrebujemo:

1 pločevinko čičerike (400gr), 2 žlici sezamove paste – tahini, 2 žlici limoninega soka, 3 žlice oljčnega olja, 1 strok česna, 2 žlici pesto rosso

Čičeriko odcedimo in operemo pod toplo vodo. Damo jo v višjo in ožjo posodico, kjer ji dodamo še sezamovo pasto, imenovano tahini, limonin sok, oljčno olje, strt strok česna ter pesto rosso. Vse skupaj obdelamo s paličnim mešalnikom v gladko pasto. Če želimo bolj redek namaz, uporabimo žlico ali dve vode.

Namaz iz čičerike postrežemo v skodelici. Okrasimo ga z lističi bazilike in ponudimo k razni zelenjavi narezani na palčke ali pa k grisinom oziroma hrustljavemu kruhu.

Humus je priporočljivo uživati prav vsak dan, saj med drugim uravnava prebavo, ker čičerika vsebuje vlaknine, ki so zelo pomembne za zdravo prebavo.

Humus zmanjšuje tveganje za srčne bolezni, ker niža raven holesterola in krvni tlak.

Čičerika vsebuje veliko železa in vitamina C, zato preprečuje anemijo.

Z rednim uživanjem humusa se zmanjšuje tudi tveganje za raka, saj čičerika in česen vsebujeta antioksidante.

Humus je zelo priporočljiv tudi med hujšanjem, saj nas vlaknine in beljakovine v čičeriki dobro nasitijo.

Humus uvrščamo med zdravo prehrano.

Poleg klasične različice, ki je narejena iz čičerike, sezamove paste, limoninega soka, oljčnega olja ter stroka česna poznamo še kar nekaj različic, kjer lahko dodamo še sestavine kot so: sveži listi bazilike, pekočo čilijevo omako, olive, mladi sir, pečeno rdečo papriko, avokado, arašidovo maslo, pesto verde, različne začimbe kot so koriander, origano, koper, peteršilj, pehtran,…

Tisti, ki namaza iz čičerike še niste probali, nikar ne odlašajte, jaz sem ga namreč prvič poskusila, prav tega, ki sem ga sama pripravila. In upam se vam trditi, da je doma pripravljen zagotovo najboljši!

 

0 comments on “Humus Bella ItaliaAdd yours →

Dodaj odgovor