Jabolčno skutna zloženka

Štrudel je ena od najboljših tradicionalnih sladic. Sama obožujem različne nadeve; z različnim, sezonskim sadjem, prav tako pa skutnega – tistega iz nepasirane skute. Tokrat sem se malo poigrala in sem sestavine za odličen štrudel samo zložila in nastala je ta jabolčno – skutna zloženka.

Jabolčno skutna zloženka

Za pekač mer 30 x 20 cm potrebujemo: 8 lističev vlečenega testa (tokrat sem zaradi časovne stiske uporabila kupljeno testo; porabila sem 4 velike liste), 2 večji sočni jabolki (predlagam sorto Topaz), 500 g nepasirane skute, mlete lešnike, kislo smetano, sladkor, jajce, olje

Priprava:

  1. Skuto v skledi zamešamo z nekaj žlicami sladkorja (po okusu), dodamo 3 jž kisle smetane ter eno jajce. Premešamo.
  2. Pekač premažemo z oljem in na dno položimo najprej en list vlečenega testa, ga premažemo z oljem, dodamo drugega, ki ga prav tako premažemo z oljem.
  3. Kot prvo dodamo 1/3 skutnega nadeva po katerem enakomerno posujemo 3 jž mletih lešnikov.
  4. Nadev pokrijemo z enim listom vlečenega testa, ga narahlo premažemo z oljem.
  5. Sledi jabolčni nadev – jabolka operemo in prerežemo na pol ter narežemo na tanke krhlje (2 – 3 mm) ter jih enakomerno porazdelimo po vlečenem testu. Jabolka sem uporabila skupaj z olupkom, ker so bila bio pridelave. Posujemo s sladkorjem. Ter pokrijemo z listom vlečenega testa.
  6. Spet sledi skutni nadev ter mleti lešniki in še en list vlečenega testa, ki ga premažemo z oljem.
  7. Nato sledi še en jabolčni nadev, pripravimo ga enako kot prej in ga spet pokrijemo z listom vlečenega testa, ki ga rahlo premažemo z oljem.
  8. Kot zadnji nadev sledi spet skutni z mletimi lešniki.
  9. Ta nadev zaključimo z dvema lističema vlečenega testa, ki ju oba rahlo premažemo z oljem.
  10. Na zadnji list vlečenega testa premažemo kislo smetano, ki jo posujemo s kristalnim sladkorjem.
  11. Postavimo v pečico, ki smo jo prej ogreli na 200°C. Pečemo na srednjem rešetu približno 45 – 50 minut. Proti koncu peke temperaturo znižamo na 180°C, v kolikor se nam zdi, da je zloženka po vrhu že lepo zapečena.
  12. Pečeno jabolčno skutno zloženko rahlo ohladimo, posujemo s sladkorjem v prahu in narežemo na poljubno velikost.
  13. Ponudimo jo lahko mlačno ali ohlajeno.
Jabolčno skutna zloženka

0 comments on “Jabolčno skutna zloženkaAdd yours →

Dodaj odgovor